Υλικά
4 ατομικά καρβέλια στρόγγυλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο + λίγο επιπλέον για το βουτύρωμα των καρβελιών
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
¼ φλιτζ. βούτυρο λιωμένο
¼ φλιτζ. αλεύρι
2 φλιτζ. γάλα
2 φλιτζ. ζωμό κότας
1 ½ φλιτζ. μπρόκολο ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
2 φλιτζ. τυρί τσένταρ τριμμένο + 4 κουταλιές της σούπας για γαρνιτούρα
½ φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 στο γκριλ. Ανοίγετε με ένα κοφτερό μαχαίρι το καπάκι κάθε καρβελιού και βγάζετε όλη την ψίχα. Με ένα πινέλο βουτυρώνετε το εσωτερικό τους και τα βάζετε στο φούρνο, στο γκριλ για 10 λεπτά.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζετε το βούτυρο να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνετε το κρεμμύδι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 5 λεπτά.
Αφήνετε το κρεμμύδι στην άκρη. Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο και το αλεύρι ταυτόχρονα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να ρουφήξει όλο το βούτυρο και να αρχίσει λίγο να ψήνεται.
Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας με αυγοδάρτη και μόλις αρχίζει να πήζει ρίχνετε τον ζωμό κότας. Σιγοβράζετε για 15 περίπου λεπτά. Προσθέτετε το μπρόκολο, το καρότο, το σοταρισμένο κρεμμύδι και το σέλερι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά.
Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο σε σκόνη και τέλος το τυρί τσένταρ και την παρμεζάνα, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη. Σερβίρετε τη σούπα μέσα στα καρβελάκια ψωμιού και γαρνίρετε με τριμμένο τσένταρ και μαϊντανό.