Υλικά
10 μελιτζάνες φλάσκες
6 κρεμμύδια
6 σκελίδες σκόρδο
5 ντομάτες μεγάλες ώριμες
1 ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανός
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και αφαιρείτε μπροστά μια μικρή φέτα (όχι το κοτσάνι, από την άλλη πλευρά). Με μαχαίρι ξεφλουδίζετε ριγωτά την κάθε μελιτζάνα. Κατά μήκος χαράζετε τις μελιτζάνες και ανοίγετε τη μέση σαν βαρκούλες. Βυθίζετε τις μελιτζάνες σε λεκάνη γεμάτη νερό με 1 κ.σ. αλάτι και τις αφήνετε να σταθούν 30 λεπτά, για να μαλακώσουν και να ανοίξουν.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις. Ψιλοκόβετε τις ντομάτες και το σκόρδο. Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Τα βάζετε σε μπολ, προσθέτετε τις ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
Βγάζετε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβετε καλά με τα χέρια και με κουτάλι γεμίζετε τη θήκη που έχετε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους. Όση γέμιση μένει τη ρίχνετε από πάνω τους. Τις τοποθετείτε σε ταψί τη μια δίπλα στην άλλη, τις περιχύνετε με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή ψήνετε σε γάστρα. Ψήνετε για 50 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζετε το ταψί. Σερβίρετε χλιαρές ή κρύες. Πασπαλίζετε με φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα και τριμμένη φέτα.