Σε ομιλία του, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα “ετοιμάζει κάτι” υπό το πρόσχημα στρατιωτικών ασκήσεων στη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Αναφερόμενος στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που προγραμματίζουν η Μόσχα και το Μινσκ τον Σεπτέμβριο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισήμανε ότι όταν η Ρωσία ανακοινώνει γυμνάσια, ξαφνικά αρχίζουν οι επιθέσεις:
“Πού θα γίνει αυτή τη φορά; Δεν ξέρω. Στην Ουκρανία; Στην Λιθουανία, την Πολωνία; Θεός φυλάξοι! Αλλά πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι.”, προειδοποίησε.
Παράλληλα, κάλεσε όλους τους ηγέτες να αυξήσουν την πίεση στο Κρεμλίνο για να πείσουν τον Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία στην Ουκρανία.
“Όλοι θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει δίκαια – χωρίς ανταλλάγματα για τον Πούτιν και κυρίως χωρίς να παραχωρήσουμε ούτε ένα κομμάτι γης”, τόνισε.
“Ολόκληρη η Ευρώπη, ειδικά η περιοχή μας που συνορεύει με τη Ρωσία, πρέπει να μιλήσει με μια φωνή”, πρόσθεσε.
Μετά την ολοκλήρωση της επετειακής συνόδου κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στη Βαρσοβία, τα κράτη μέλη δημοσίευσαν κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ηγέτες ζήτησαν επίσης την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην Ουκρανία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων”, αναφέρεται στο τελικό έγγραφο.
Στην δέκατη σύνοδο κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από 23 χώρες, μεταξύ των οποίων 12 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν θέματα ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή.
«Η Ουκρανία συνεχίζει να απολαύει της πλήρους και ακλόνητης στήριξής μας, τη στιγμή που όλοι μας αναμένουμε οι εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να αποδώσουν τελικά καρπούς» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην παρέμβασή του.