Υλικά
Για τα μπισκότα
1 φλιτζ. ζάχαρη
¼ φλιτζ. φρέσκο γάλα
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
¼ φλιτζ. κακάο
1 ½ φλιτζ. νιφάδες βρώμης
½ φλιτζ. ψιλοκομμένα φουντούκια
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το παγωτό μασκαρπόνε
3 κρόκους αυγών
½ φλιτζ. ζάχαρη
1 ¼ φλιτζ. φρέσκο γάλα
1 φλιτζ. μασκαρπόνε
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
Διαδικασία
Φτιάχνετε το παγωτό. Ρίχνετε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ρίχνετε το γάλα, το μασκαρπόνε, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού, τα βάζετε να ζεσταθούν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το μασκαρπόνε και να ενσωματωθεί με το γάλα.
Η τέλεια συνταγή με τη γαλοπούλα που περίσσεψε - Φτιάξτε το νοστιμότερο σουφλέ
Μόλις πάρει βράση αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το μείγμα των κρόκων. Ανακατεύετε γρήγορα και συνεχώς μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Αδειάζετε το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα και σιγοβράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά μέχρι το μείγμα να πήξει. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Ρίχνετε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ και το βάζετε στην κατάψυξη για 2 ώρες. Στη συνέχεια το βγάζετε από την κατάψυξη και το χτυπάτε με το μίξερ για 2 λεπτά και το βάζετε πάλι στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία του χτυπήματος και του παγώματος για ακόμα 3 φορές.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τα μπισκότα. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το κακάο και το γάλα σε μια κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία. Ζεσταίνετε το μείγμα για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να λιώσει το βούτυρο.
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τις νιφάδες βρώμης και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης να ενωθούν τα υλικά. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι ρίχνετε λίγο – λίγο το μείγμα μέχρι να φτιάξετε 30 μπισκότα. Αφήνετε τα μπισκότα να παγώσουν και να σταθεροποιηθούν, περίπου 15 λεπτά.
Φτιάχνετε τα σαντουιτσάκια. Παίρνετε ένα μπισκότο, το γεμίζετε με παγωτό και στη συνέχεια το σκεπάζετε με ένα άλλο μπισκότο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπισκότα.