Υλικά – Το πιο εύκολο σπιτικό πεϊνιρλί
Για το ζυμάρι
1 μαγιά ξηρή
150ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
150ml χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500-550 γραμμ. αλεύρι
Για τη σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
400 γραμμ. ψιλοκομμένη ντομάτα
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/3 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/3 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4 φύλλα βασιλικού
Αλάτι & πιπέρι
Για την γέμιση
300 γραμμ. mix τυριών
6 φέτες αλλαντικά της επιλογής μας
50 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά με απαλές κινήσεις, είναι σημαντικό να μην μετακινούμε το μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου να φουσκώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε 500γρ. αλεύρι κοσκινισμένο, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ρίχνουμε τη μαγιά και σταδιακά το γάλα, ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μια ώρα περίπου να φουσκώσει. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε την σάλτσα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αδειάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, την πάπρικα, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά. Αφού έχει απορροφήσει τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, κόβουμε ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πεϊνιρλί μας.
Παίρνουμε ένα φύλλο, ανοίγουμε λίγο με το μπλάστρι και απλώνουμε στη μέση μία κουταλιά σάλτσα. Στρώνουμε φέτες με αλλαντικά της επιλογής μας και τριμμένα τυριά.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο νερό γύρο στο φύλλο, γυρνάμε τη μια μεριά, διπλώνουμε και την άλλη και κολλάμε από κάτω, επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στην άλλη πλευρά του φύλλου και έτσι δίνουμε το κλασικό σχήμα βάρκας. Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 15-2 λεπτά περίπου. Αφού είναι έτοιμα, βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα ζεστά πεϊνιρλί.