Μισθωτοί και συνταξιούχοι σηκώνουν τα περισσότερα βάρη, ενώ το πρόβλημα της φοροδιαφυγής παραμένει σημαντικό, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση μιας χρόνιας παθογένειας, η οποία προκαλεί οικονομικές ανισότητες, στρεβλώσεις στην αγορά και αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΑΑΔΕ, έχει θέσει σε εφαρμογή νέες ψηφιακές μεθόδους, προκειμένου να περιορισθεί η φοροδιαφυγή. Η σύνδεση των μηχανημάτων POS με το σύστημα TAXIS, οι διασταυρώσεις νέου τύπου που έχει καθιερώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι έλεγχοι των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα μείωσαν το αποκαλούμενο «κενό» στον ΦΠΑ από 21% σε κάτω από 17% μέσα σε λίγα χρόνια.
Στόχος είναι να περιορισθούν περαιτέρω οι αδήλωτες συναλλαγές, ώστε να φτάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπου το κενό του ΦΠΑ εκτιμάται στο 15%.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει από φέτος νέα τεκμαρτά εισοδήματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που αντιστοιχούν στις αποδοχές μισθωτών με κατώτατο μισθό. Πρόκειται για ένα «αμυντικό» μέτρο απέναντι στην κραυγαλέα φοροδιαφυγή, όταν επιτηδευματίες δηλώνουν ελάχιστα έσοδα σε σχέση με τα πραγματικά.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από την ενεργοποίηση των τεκμαρτών εισοδημάτων, που θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση της Υγείας.
Αυτό είναι και το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα φορολογικά έσοδα να διατίθενται για τη βελτίωση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, όλοι να γνωρίζουν ότι κάθε συναλλαγή χωρίς απόδειξη επιβαρύνει τους ασθενέστερους, περιορίζει τη δυνατότητα μείωσης φόρων και προκαλεί τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες σε βάρος των έντιμων φορολογουμένων.
Η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί, ιδίως στους κλάδους όπου η μη έκδοση αποδείξεων είναι συχνή, και να τεθεί ένας μεσοπρόθεσμος στόχος, που θα μπορούσε να είναι η κατάργηση του ΦΠΑ, εφόσον επιτευχθεί η μείωση του «κενού» στον ΦΠΑ στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.