ΟΠΩΣ δήλωσε πρόσφατα το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση. Ολες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις έως τον Αύγουστο του 2026. Ετσι, θα απενταχθούν κάποια έργα και θα ενταχθούν κάποια άλλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τρέχει αυτή η διαδικασία. Η Αθήνα έχει θέσει ως βασικό στόχο να αξιοποιήσει το σύνολο των 36 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από το ΤΑΑ. Ετσι, έπειτα από πρόταση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γίνεται τελική αναθεώρηση σε όλο το εθνικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0».
Ο στόχος είναι να απενταχθούν έργα που δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη, έχουν «κολλήσει» σε προσφυγές και άλλες νομικές διαδικασίες ή η υλοποίησή τους θα ξεπεράσει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί εκ των προτέρων. Το υπουργείο Οικονομικών και όλα τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου να εντοπίσουν τέτοιες επενδύσεις, ώστε να μεταφερθούν στο ΕΣΠΑ ή να ολοκληρωθούν με εθνικούς πόρους, ώστε να μην απειληθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΑΞΙΖΕΙ, πάντως, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς την πρόοδο και την απορροφητικότητα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από όλη αυτήν τη διαδικασία μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν «πιλότο» για ένα νέο μοντέλο στη διαχείριση όλων των κονδυλίων είτε προέρχονται από την Ευρώπη είτε από τα κρατικά ταμεία.
ΠΟΙΟ είναι το μεγάλο πρόβλημα του κράτους, των υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των οργανισμών; Οι χρονοκαθυστερήσεις. Πόσα έργα, δράσεις, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις εξαγγέλλονται, ανακοινώνονται, νομοθετούνται, δημοπρατούνται ή ξεκινούν, αλλά περνούν πολλά χρόνια για να υλοποιηθούν ή δεν ολοκληρώνονται ποτέ; Τα παραδείγματα είναι άπειρα και αποδεικνύουν τις δυσλειτουργίες και τις διαχρονικές παθογένειες της χώρας.
ΠΡΕΠΕΙ, όμως, να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως στο παρελθόν. Πρέπει για κάθε ευρώ που δίνει το κράτος να μπαίνουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και, αν αυτά τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται, τότε να ακυρώνεται το έργο. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγκαστούν οι υπουργοί, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι διοικήσεις οργανισμών να μην επιτρέπουν καμία χρονοκαθυστέρηση. Ετσι, θα τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και τα έργα θα παραδίδονται στους πολίτες στην ώρα τους.