Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σαφές ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν προσπαθεί να ανακτήσει το κύρος και τη διεθνή επιρροή των ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα να πιστοποιήσει το ρόλο που έχει η Ουάσιγκτον στην παγκόσμια διπλωματική και στρατιωτική σκηνή.
Πλέον ως αντίπαλο δέος ορίζεται η Κίνα με τη συμφωνία που προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Πεκίνου και ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν η εξέλιξη αυτή μπορεί να πάρει τη μορφή και οικονομικού πολέμου, πέραν του ψυχροπολεμικού κλίματος που δεδομένα έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο σφαίρες επιρροής.
Αξιοσημείωτο είναι ασφαλώς και το γεγονός ότι ο Μπάιντεν επέλεξε τη Βρετανία ως ευρωπαϊκό σύμμαχο, ενώ η Αυστραλία ακύρωσε συμφωνία για την αγορά υποβρυχίων από τη Γαλλία, με συνέπεια τη γαλλική αντίδραση.
Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις και η αδυναμία αυτή τονίζει το έλλειμμα ενιαίας δράσης των κρατών της Ε.Ε. στην εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας
Μέσα σε όλες αυτές τις ανακατατάξεις είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με την Ουάσινγκτον και οικονομικές σχέσεις με την Κίνα.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στη διπλωματική και αμυντική σκακιέρα, ενώ το χάσμα στην οικονομία μπορεί να γεφυρωθεί αν «τρέξει» με γοργότερους ρυθμούς. Αν η Ε.Ε. έχει υποβαθμισμένη διπλωματική παρουσία αυτό θα έχει συνέπειες και στην οικονομία. Χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ενιαία γραμμή σε αυτό το επίπεδο, ώστε η Ευρώπη να έχει το ρόλο που θα πρέπει να έχει.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter