Η Κύπρος είναι το αδύνατο μέρος του τόξου Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος για πολλούς και διαφόρους λόγους, μεταξύ των οποίων η απόσταση από το εθνικό κέντρο, η σαφώς πιο αδύναμη αμυντική διάταξη, οι σχεδόν 35.000 άνδρες της στρατιωτικής παρουσίας στο βόρειο τμήμα της νήσου από το 1974, και ασφαλώς η περίπτωση των ενεργειακών θαλασσοτεμαχίων, τα οποία πολλές φορές τα τελευταία 4 χρόνια κατ’ εξακολούθηση έχει παραβιάσει με ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη η Τουρκία.
Αν και διεθνώς έχει βελτιωθεί η κυπριακή διπλωματική παρουσία (περιφερειακές σχέσεις, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με διάφορα κράτη, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα) παρά ταύτα τα προβλήματα υπάρχουν, αφού οι Τούρκοι διατηρούν ενισχυμένο μηχανοκίνητο και όχι μόνο προγεφύρωμα επί της νήσου, ενώ έχουν προχωρήσει σε επιπρόσθετες παράνομες ενέργειες, όπως το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου, το κατοχικό αεροδρόμιο της Τύμπου/ERCAN κ.ά.
Σημαντικές εξελίξεις
Την ίδια χρονική περίοδο στον ευρύτερο γεωγραφικό/γεωπολιτικό τοπίο παρατηρούνται σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές, μεταξύ των οποίων η καθολικά αναβαθμισμένη ενεργειακά, στρατιωτικά, εκπαιδευτικά σύμπραξη της Αγκυρας με το καθεστώς της δυτικής Λιβύης, η πρόσφατη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες και τα ενεργειακά μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου κ.ά. Την ίδια στιγμή μέσα στο 2023 θα έχουμε εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία (ήδη τον χορό αρχίζει το Ισραήλ μεθαύριο), ενώ πέραν πάσης αμφιβολίας η ουκρανορωσική πολεμική αντιπαράθεση στέκεται πάνω από την ανατολική Μεσόγειο ως «δαμόκλειος σπάθη», αφού επηρεάζει τα πάντα, ειδικά λόγω των απαράδεκτων και παρανοϊκών πυρηνικών απειλών του πουτινικού καθεστώτος και όχι μόνο.
Η περίπτωση της Λιβύης -πέραν του παράνομου και αμφισβητούμενου μνημονίου- απαιτεί από πλευράς μας ιδιαίτερη προσοχή αφού πρόσφατα υπεγράφησαν επιμέρους αλλά και διευρυμένες στρατιωτικές συμφωνίες με έμφαση στην τουρκοποίηση της λιβυκής αεροπορίας, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο και το μικροσκοπικό και αδύναμο λιβυκό ναυτικό θα επηρεαστεί από τις επερχόμενες αλλαγές (μόνιμη παρουσία πλοίων σε λιβυκά λιμάνια, ανάληψη πρωτοβουλιών στην εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων κ.ά.). Στον αεροπορικό τομέα η Τουρκία ενδυναμώνει την παρουσία της στη βάση Αλ Ουατίγια, στα δυτικά της χώρας, ενώ «τουρκοποιεί» την αεροπορική σχολή στελεχών στην παραλιακή πόλη της Μισράτα.
Τούρκοι στρατιωτικοί είναι… σφηνωμένοι στο επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης στα πιο κρίσιμα γραφεία ενώ πέραν του πρέσβη Γιλμάζ είναι σημαντική η καθοδήγηση της Αγκυρας στις μικρής κλίμακας ασκήσεις σαν αυτή που έγινε πολύ πρόσφατα περιφερειακά της Τρίπολης.
Η επίσκεψη του πρώην αρχηγού της νότιας διοίκησης των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, του διακλαδικού επιτελείου των IDF και υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντζ στην Τουρκία, μετά τα χίλια μύρια κύματα που έχουν περάσει επί 12 χρόνια οι σχέσεις Αγκυρας-Τελ Αβίβ, αναμφίβολα έχει τη δική της βαρύτητα.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Αν και επικρατεί σκεπτικισμός σε πολλά, εν τούτοις οι Αμερικανοί παντοιοτρόπως επιδιώκουν τη στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας σε πολλούς τομείς. Ο Γκαντζ, πέραν των συζητήσεων με τον Ακάρ, σύμφωνα με πληροφορίες μου θα επιδιώξει μέσω Τουρκίας, να περάσουν προσεχώς όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία που έχει μεγάλη ανάγκη στον τομέα της αεράμυνας, στο φως των πρόσφατων πυραυλικών προσβολών.
Τέλος στα παιχνίδια με το ΝΑΤΟ
Τέλος, μέσα στον Νοέμβριο θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος με τη στάση της Αγκυρας αναφορικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου που δίνει το «πράσινο φως» για την είσοδο του σκανδιναβικού διδύμου Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Το τουρκικό κοινοβούλιο είναι το μόνο από τα 30 των κρατών-μελών της Συμμαχίας που δεν έχει επικυρώσει την ένταξη. Οι ανατολίτικοι εκβιασμοί και η παρακώλυση διαδικασιών είναι επιεικώς απαράδεκτοι, τη στιγμή που η Ρωσία με τη βάναυση εισβολή της επιδιώκει να προσθέσει προβλήματα και εμπόδια στην Ατλαντική Συμμαχία.
Είναι ώρα να τελειώνει το θέμα. Οι Μπλίνκεν, Οστιν και Στόλντεμπεργκ θα πρέπει να πιέσουν τους Τούρκους να συμμορφωθούν με τις διατλαντικές υποχρεώσεις τους εκτός αν δεν αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτή πλέον.
Ειδήσεις σήμερα
Γιάννης Μάρκου: Παραδόθηκε ο 26χρονος που μαχαίρωσε τον επιχειρηματία έξω από καντίνα
Βρετανία: «Σφιχτή» η ατζέντα του κροίσου Σούνακ