Εσωστρέφεια
Νέος και φιλόδοξος, ο Σούνακ εμφανίζεται έτοιμος να επαναφέρει τη συντηρητική ατζέντα και να την εφαρμόσει, ελπίζοντας να έχει τη στήριξη του κόμματος, που είναι όμως διχασμένο και κουρασμένο ύστερα από 12 χρόνια στην εξουσία -και, το κυριότερο, έχοντας κολλήσει την επικίνδυνη ασθένεια της εσωστρέφειας. Μετά τον Μπόρις Τζόνσον, που αποκάλυψε σε αρκετές περιπτώσεις πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός» -καθώς ήρθαν στην επιφάνεια τα αρνητικά αποτελέσματα του Brexit- και τη Λιζ Τρας, που προσπάθησε να επιβάλει ένα πρόγραμμα φορολογικών περικοπών με έκδοση νέου χρέους, οι προκλήσεις για τον Σούνακ είναι τεράστιες. Η φορολογία, η κρίση στην ενέργεια, οι ελλείψεις των νοικοκυριών και το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είναι μερικά από τα άλυτα προβλήματα που τον περιμένουν στο πρωθυπουργικό γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ως υπουργός Οικονομικών υπό τον Τζόνσον, ο Σούνακ χορήγησε δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις, για να καλύψει τις ανάγκες των Βρετανών που είχαν χάσει τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ετσι, έγινε δημοφιλής και αναδείχθηκε στο κόμμα. Οταν έχασε την ηγεσία των Τόρις από την Τρας, προειδοποίησε ότι η μείωση των φόρων σε μια εποχή διψήφιου πληθωρισμού ήταν ένας μύθος που θα άφηνε τους ανθρώπους σε χειρότερη θέση. Μπήκε στη Ντάουνινγκ Στριτ με σεμνότητα για να διαλύσει τις εικόνες του πάμπλουτου εκπροσώπου μιας κλειστής ινδοβρετανικής κοινότητας και για να δείξει ότι τον ενδιαφέρει η ενότητα του κόμματος και όχι το φλερτ με τα μίντια που είχε αναγάγει σε τέχνη ο Τζόνσον. Δεν κρύβει ότι είναι ένας από τους 250 πλουσιότερους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου, με περιουσία άνω των 800 εκατομμυρίων στερλινών, αλλά προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να μην προκαλεί -εκτός από το ντύσιμό του, που παραπέμπει στις μπουτίκ του Μιλάνου.
Δημοσιονομικό σχέδιο
Ο Τζέρεμι Χαντ, ένα από τα πιο παλαιά στελέχη των Τόρις, παραμένει υπουργός Οικονομικών -και μάλιστα, θα είναι πραγματικός «τσάρος» της οικονομίας- και θα ανακοινώσει το νέο δημοσιονομικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης στις 17 Νοεμβρίου. Σε συνεννόηση με τον Σούνακ, παρέτειναν τον χρόνο, ώστε να υπάρχει περιθώριο επεξεργασίας των «δύσκολων» (λέξη του νέου πρωθυπουργού) αποφάσεων. Ο Χαντ θα καταργήσει σχεδόν όλες τις φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις της Τρας, τις δαπάνες κοινωνικής φύσεως που είχαν δοθεί κατά την πανδημία για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα 40 δισεκατομμυρίων στερλινών, αλλά και άλλες δαπάνες – παρά το γεγονός ότι ο Σούνακ υποσχέθηκε στήριξη της δημόσιας Υγείας και της Παιδείας. Και ο ίδιος γνωρίζει ότι μπαίνει στην Ντάουνινγκ Στριτ με αμφίβολα αποτελέσματα και με το 59% των Βρετανών να δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ
Ο 42χρονος πολυεκατομμυριούχος και πρώην χρηματιστής της Goldman Sakcs βρέθηκε για πρώτη φορά στο πολιτικό προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Είναι ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, με ένα μεταναστευτικό κύμα από τις πρώην βρετανικές αποικίες. Εχει κάνει άριστες σπουδές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και το Στάνφορντ, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Αξάτα Μέρθι (φωτό), κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μέρθι.
Τα σχολεία σε κρίση
Αλυτο ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση είναι το θέμα της εκπαίδευσης. Το ερώτημα είναι αν ο τομέας της εκπαίδευσης -το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για το βρετανικό κράτος που αντιστοιχεί στο 4,5% του ΑΕΠ- θα μπει στον κατάλογο των περικοπών. Είναι τόσο δύσκολες οι επενδύσεις όσο και οι μεγαλύτερες περικοπές στον εκπαιδευτικό τομέα, την ώρα που είναι πρόβλημα ακόμη και η σίτιση των μαθητών σε πολλά λαϊκά σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ενωσης Διευθυντών, μέχρι την επόμενη σχολική χρονιά σχεδόν 22.000 σχολεία θα εμφανίσουν έλλειμμα στα ταμεία τους.
Ειδήσεις σήμερα