Αύριο η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.
Τα επιχειρήματά τους προκειμένου να αποκτήσουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι υποθέσεις των εντολέων τους, υπέβάλλαν από τις 10 το πρωί οι συνήγοροι των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
O συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως ο εντολέας του δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής, αν και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ισοβίτες έτυχαν χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος.
Στο δικαστήριο προσήλθαν μετά την μεσημεριανή διακοπή, οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών ως μέλος της διευθυντικής ομάδας, ενώ ο δεύτερος σε κάθειρξη 6 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Ηλίας Μπαρμπαρούσης, κατέθεσε στο δικαστήριο προς ενίσχυση του αιτήματος του πρώην βουλευτή για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αν εκτίσει την ποινή ο γιός του, τότε ο ίδιος και η σύζυγός του θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς από τότε που δεν ξαναβγήκε βουλευτής, τους φροντίζει ο γιός τους και φροντίζει την περιουσία και τα ζώα που έχουν. Όπως είπε ο κ. Ηλίας Μπαρμπαρούσης, εάν ο γιός τους μπει φυλακή «εγώ είμαι τελειωμένος. Από τον Μάιο του 2017 έχω πρόβλημα όρασης και η γυναίκα μου παίρνει σύνταξη για 60% αναπηρία».
Κατά την αποχώρηση του μάρτυρα, χρειάστηκε να τον βοηθήσει ο γιός του, καθώς δεν περπατά καλά και έχει μπαστούνι. Ο πρώην βουλευτής ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και ο ίδιος, για να βοηθήσει τον πατέρα του. Τότε η κ. Λεπενιώτη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω;… Κοιτάξτε, είστε κατηγορούμενος επί 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα».
Ως μάρτυρας κατέθεσε ο ανιψιός του πρώην βουλευτή, ο οποίος υποστήριξε ότι «η οικογένειά του εξαρτάται από το Νίκο Κούζηλο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του κοντά στην οικογένειά του, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο πατέρας του. Ουδεμία σχέση έχει με το χώρο. Οι μόνες σχέσεις που έχει, είναι με το σπίτι του και τη δουλειά του γιατί από αυτόν εξαρτώνται δύο οικογένειες».
Στο δικαστήριο κατέθεσε και η μάρτυρας του Ιωάννη Καζαντζόγλου, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα σε 10 έτη και 2 μήνες. Η μάρτυρας κλαίγοντας, ζήτησε από το δικαστήριο, να δώσει αναστολή στην εκτέλεση ποινής στον σύντροφο της και ανέφερε ότι γνωρίζει το σύντροφό της από 16 ετών, δεν εργάζεται και πως ο πατέρας του, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η μάρτυρας δήλωσε ότι είναι έγκυος από τον καταδικασθέντα και ότι η ίδια έχει δυο παιδιά ακόμη από άλλο γάμο, τα οποία στηρίζει ο Ιωάννης Καζαντζόγλου.
Ως καλό οικογενειάρχη περιέγραψε τον καταδικασμένο σε 10 χρόνια και 2 μήνες πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη φίλη του στο δικαστήριο, ο οποίος είπε ότι βοηθάει ενώ έχει γράφει και τραγούδι κατά της βίας και του μπούλινγκ. «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι από το 2011 με τον Γιώργο. Ζήτησα τη βοήθεια του όταν δεν είχαμε να φάμε. Έχω δυο παιδιά ανήλικα. Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για το Γιώργο. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα. Είναι σωστός οικογενειάρχης. Το παιδί του είναι τα πάντα για αυτόν και τον χρειάζεται με όλα αυτά που έχουν συμβεί…»
Τροχαίο στην Κρήτη: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στην περιοχή της Ιεράπετρας
Ο μάρτυρας υπεράσπισης της Βενετίας Πόπορη η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και τεσσάρων μηνών, κατέθεσε στο δικαστήριο πως είναι «καλή κοπέλα». «Την γνωρίζω πολλά χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι διερμηνέας πακιστανικής γλώσσας και υπό την ιδιότητά του αυτή είχε γνωρίσει στα δικαστήρια την καταδικασθείσα σε κάθειρξη 7 ετών και 4 μηνών αστυνομικό. Μάλιστα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα της υγείας της Πόπορη.
Νωρίτερα, «περιπέτεια με τον Πακιστανό» χαρακτήρισε την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τον Χρήστο Στεργιόπουλο, ο συνήγορος του. «Ποτέ άλλοτε στη ζωή του, πέρα από αυτό που ξέρετε, δεν είχε διαπράξει άλλο έγκλημα» είπε ο συνηγόρους του Στεργιόπουλου. Είναι άνω των 40 ετών και έχει μια μητέρα 85 ετών με τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις. Ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό. Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε και αφέθηκε ελεύθερος» είπε.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα κανείς από τους βασικούς κατηγορούμενους δεν έδωσε το παρών στο δικαστήριο εκμεταλλευόμενοι το κενό νόμου που τους έδωσε την δυνατότητα να ακούν την ποινή τους από την τηλεόραση.
Συνήγοροι Αιγυπτίων ψαράδων: Να μη δοθούν αναστολές
Να μην δοθούν αναστολές ζητούν με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας. Οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων επισημαίνουν ότι η Χρυσή Αυγή ναι μεν καταδικάστηκε στις 7/10/2020, πλην όμως «η δίκη δεν τελείωσε ακόμα» και «οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα».
Το διακύβευμα, σύμφωνα με τους τρεις συνηγόρους, είναι «η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης».
Οι κ. Καμπαγιάννης, Παπαδάκης και Σκαρμέας υπογραμμίζουν ότι οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (13 έτη κάθειρξης αντί 15 έτη που είναι το ανώτατο όριο). Το ίδιο ισχύει για τους ενταχθέντες στην εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός πολιτικού συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), για τους οποίους οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες, που είναι τα 10 έτη.
Επιπλέον, οι δικηγόροι των αλιεργατών υπενθυμίζουν ότι «οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνηγόρων, συν τοις άλλοις, «το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα (την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)». Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι 10 έτη κάθειρξης στον έναν δράστη και 7 έτη κάθειρξης σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, τις οποίες οι τρεις δικηγόροι χαρακτηρίζουν «αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα», τονίζοντας ότι «χωρίς το Δικαστήριο να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα». Ακόμα, «πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν, ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις» σημειώνουν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων.
Στην σημερινή συνεδρίαση οι δικηγόροι των κατηγορουμένων διεκδικούν την αναγνώριση αναστέλλουσας ισχύος στις εφέσεις τους, δηλαδή οι ποινές των καταδικασθέντων να μην εκτελεστούν άμεσα. «Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους» λένε οι τρεις δικηγόροι και υπογραμμίζουν «αυτό θα είναι αδιανόητο για τη διευθύνουσα ομάδα. Θα είναι όμως και απαράδεκτο για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που 8 χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόνο μία (1) ημέρα!»
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κατά των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ εξηγούν ότι δεν έχουν δικονομικά το δικαίωμα να προσβάλουν την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παρίστανται, ωστόσο «το έχει ο Εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. και οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr