Η κυρία Λεονταρή ήταν η μία εκ των δύο ιατροδικαστών του Δημοσίου στην υπόθεση, ενώ και η οικογένεια έχει ορίσει από την πλευρά της, τεχνικό σύμβουλο. Επισήμως, δεν έχει γίνει γνωστό αν το αίτημα αποχής έχει υποβληθεί ήδη από την κυρία Λεονταρή.
Την παρουσία της κυρίας Λεονταρή στην υπόθεση είχε σχολιάσει δυσμενώς σε ανάρτησή της, η κυρία Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών.
Η Μαρία Καρυστιανού έκανε την Τρίτη, ανάρτηση στο Χ σχετικά με τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου, η σορός του οποίου εντοπίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου σε λόφο στον Τύρναβο. Η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών, στην ανάρτησή της άφησε αιχμές για την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεονταρή. «Έκπληκτη διαβάζω ότι και για τον αδικοχαμένο Βασίλη Καλογήρου, τον γιο της Εισαγγελέως των Τεμπών, έσπευσε και επιλήφθηκε η ίδια Ιατροδικαστής των Τεμπών, η κα. Ρουμπίνη Λεοντάρη. Η ίδια Ιατροδικαστής, που τη στιγμή του μεγάλου πόνου μου, μου είπε ότι δήθεν το παιδί μου πέθανε ακαριαία», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Λίγο αργότερα, η ιατροδικαστής απάντησε στην Μαρία Καρυστιανού με δική της ανάρτηση στην οποία έγραφε: «Για όσα από το πρωί τρέχουν σε αναρτήσεις στο διαδύκτιο και που εγώ πληροφορήθηκα μετά το τέλος της διερεύνησης του περιστατικού μας το μόνο που μπορώ να πω στους φίλους μου είναι ότι τυπικά και ηθικά είμαι εντάξει νιώθοντας όμως απέραντη απογοήτευση και θλίψη!!».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται την ώρα που οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του 39χρονου Βασίλη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη (19/2) έπειτα από ενάμιση μήνα αναζητήσεων σε απομακρυσμένη περιοχή στον Τύρναβο.
Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσουν η μητέρα, ο πατέρας και ο θείος του 39χρονου που βρέθηκε νεκρός στον Τύρναβο, οι οποίοι καλούνται μετά από αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να δώσουν εξηγήσεις για τις υπόνοιες.
Η κλήση των τριών συγγενικών προσώπων του 39χρονου έγινε μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας προκειμένου να διακριβωθούν τα αίτια θανάτου του Βασίλη Καλογήρου.
Η Γεωργία Αδειλίνη, στο πλαίσιο αυτό, ζητά να κληθούν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και μητέρα του 39χρονου, ο αδερφός της, επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο σύζυγός της και πατέρας του άτυχου άνδρα, για να δώσουν εξηγήσεις και να προσκομίσουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους. Ειδικότερα, καλείται η Σοφίας Αποστολάκη, “η οποία έχει διατυπώσει δημόσια υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια σε βάρος του ανωτέρω υιού της, προκειμένου να κατονομάσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θεωρεί υπαίτια γι’ αυτήν, προσκομίζοντας και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία”.
Δημογλίδου: Δεν φαίνεται εξωτερικά από τη σορό ότι ο Βασίλης μεταφέρθηκε – Δυσπρόσιτο το σημείο για το ανέβει άνθρωπος
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου το πιθανότερο σενάριο είναι ο 39χρονος να περπάτησε κοντά στο ποτάμι και γι’ αυτό τον λόγο οι Αρχές αναζητούν βιντεοληπτικό υλικό κοντά στην πόλη.
Για το πού στρέφονται οι έρευνες για τον θάνατο του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, καθώς και για το τι προδίδουν τα πρώτα ευρήματα, μίλησε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, η οποία ενημέρωσε ότι η εξέταση τριών συγκεκριμένων προσώπων, όπως διέταξε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, θα πραγματοποιηθεί πλέον από εισαγγελική Αρχή.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Αστυνομία θα σταματήσει την προανακριτική διαδικασία και ότι δεν θα συνεχίσει τη λήψη καταθέσεων από πρόσωπα που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για εκείνη την ημέρα που εξαφανίστηκε.
«Έχω πει πολλές φορές πως η άποψη των αστυνομικών, τόσο της Ασφάλειας όσο και των εγκληματολογικών ερευνών που έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία στο σημείο, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στο σημείο που να μας δείχνει εγκληματική ενέργεια. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να την αποκλείσουμε κιόλας. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και των ιστολογικών, καθώς οι ιατροδικαστές δεν μας έχουν δώσει αιτία θανάτου», όπως είπε η κ. Δημογλίδου.
«Στον τόπο που βρίσκεται ένα πτώμα γίνεται συγκεκριμένη εξερεύνηση. Παίρνουμε το πτώμα από το σημείο και κάτω από το πτώμα υπάρχουν στοιχεία. Έχουν ληφθεί αρκετά δείγματα εργαστηριακά από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Τα ρούχα του 39χρονου όπως και κάποια στοιχεία που μας δόθηκαν, εξετάζονται σε εγκληματολογικά εργαστήρια, για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε παρουσία ατόμου ή ατόμων επάνω στη σορό του Βασίλη. Τι εννοώ; Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία μπορεί να μας δείξουν ότι ο άνθρωπος αυτός αντιστάθηκε σε κάτι, ίσως σε εγκληματική ενέργεια σε βάρος του, ή ότι μεταφέρθηκε. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εξωτερικά από τη σορό. Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα ότι το σώμα του ήταν άθικτο τουλάχιστον από ανθρώπινο χέρι».
«Ακόμη κι αν σκεφτούμε το ενδεχόμενο μεταφοράς, σκεφτείτε ότι το σημείο αυτό είναι δυσπρόσιτο να το ανέβει ένας άνθρωπος. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθεί μια σορός από άλλα άτομα», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, ενώ παράλληλα ενημέρωσε πως η πιο πιθανή διαδρομή που ακολούθησε ο 39χρονος ήταν να περπάτησε κοντά στο ποτάμι. «Βέβαια ακολουθούμε και άλλη διαδρομή μέσα από κατοικημένη περιοχή. Εκεί αναζητούμε βιντεοληπτικό υλικό, σε ένα σημείο πολύ κοντά στην πόλη».
Λάρισα: Νέος γύρος καταθέσεων από συγγενείς του Βασίλη
Η ιατροδικαστική εξέταση και οι καταθέσεις της μητέρας, του πατέρα και του θείου του Βασίλη Καλογήρου «ξεκλειδώνουν» τις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου.
Την ώρα που οι αστυνομικοί καλούνται να απαντήσουν σε σειρά από ερωτήματα με περιορισμένα στοιχεία, η λήψη νέων καταθέσεων από τα συγγενικά πρόσωπα εκτιμάται ότι θα δώσει αρκετές πληροφορίες για να δρομολογηθούν τα επόμενα στάδια των ερευνών και να αποκλειστούν συγκεκριμένες υποθέσεις.
Μέχρι στιγμής, από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις που διενεργούνται από την Υπηρεσία της Λάρισας δεν φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, όμως, όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα «χειροπιαστά» στοιχεία. Οι νέες καταθέσεις που έρχονται μετά τις υπόνοιες της οικογένειας για εγκληματική ενέργεια δεν θα ληφθούν από αστυνομικούς, αλλά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, όμως οι όποιες πληροφορίες προκύψουν θα συνδράμουν στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
Ανάλυση δεδομένων
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπισμού του Βασίλη Καλογήρου, από την ανάλυση δεδομένων, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν επικοινωνίες με τους γονείς του, δεν βρήκαν απειλητικά μηνύματα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που θα δημιουργούσαν υποψίες.
Περισσότερο φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, εν αναμονή των οποίων δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Σε μια παράλληλη έρευνα, τα στελέχη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τους ιατρικούς φακέλους και το ιστορικό του 39χρονου.
Ασιτία και αφυδάτωση
Οι πρώτες συνδυαστικές ιατροδικαστικές ενδείξεις για τις συνθήκες θανάτου δείχνουν μεταξύ άλλων ασιτία, αφυδάτωση, εξάντληση, αποπροσανατολισμό, υποθερμία, κρυοπληξία, κώμα και καρδιακή ανακοπή, με αστυνομικές πηγές να αναφέρουν ότι ο Βασίλης Καλογήρου πιθανότατα έχασε τη ζωή του δύο με τρείς ημέρες μετά την εξαφάνισή του στις 30 Δεκεμβρίου.
«Παρόλο που ξεκαθαρίζω ότι στον τόπο όπου βρέθηκε ο άνθρωπος αυτός και η εικόνα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί δεν τους δίνει κανένα στοιχείο για εγκληματική ενέργεια, δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να το αποκλείσουμε κιόλας, αν δεν έχουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων των ιατροδικαστών», ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου.
Χωρίς απαντήσεις
Τα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά τον εντοπισμό του άψυχου σώματος στον λόφο του Τυρνάβου δεν φαίνεται να έχουν δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, χωρίς πάντως να προκύπτει ότι ο 39χρονος είχε μεταφερθεί στο σημείο. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί χρονικά η άφιξή του στο σημείο, δεν αποκλείεται να εξεταστεί από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εάν υπάρχει ύποπτη δραστηριότητα στην περιοχή και να αναζητηθούν πρόσωπα που κινήθηκαν προς τον λόφο.
Στα εγκληματολογικά εργαστήρια ήδη εξετάζεται βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο όμως χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία ως «φτωχό». Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, οι κάμερες στο ποιμνιοστάσιο έχουν καταγεγραμμένο υλικό 30 ημερών, στο οποίο πάντως δεν αποτυπώνεται ο 39χρονος.