Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο η ειδική σύμβουλος του ΥΠΕΝ για πολεοδομικά θέματα Σταυρούλα Αγρίου, πάρα πολλά ρέματα στη χώρα δεν είναι οριοθετημένα, πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα τόσο στους μηχανικούς όσο και στις πολεοδομίες κατά τον έλεγχο αυθαιρέτων. «Για αυτό και μέχρι να γίνει η οριστική οριοθέτηση βάλαμε αυτή τη ρύθμιση και λέμε ότι μέχρι να γίνει οριοθέτηση του ρέματος αυτό που εννοούμε ρέμα είναι από τη βαθιά κοίτη στα μεγάλα ρέματα και εκατέρωθεν, πράγμα που σημαίνει ότι σε απόσταση 50 μέτρων και 50 μέτρων, δηλαδή 100 μέτρων, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν».
Πιο συγκεκριμένα:
– Για μεγάλα ρέματα η απόσταση πρέπει να είναι 50 μέτρα δεξιά και 50 μέτρα αριστερά, δηλαδή 100 μέτρα
– Για μεσαία ρέματα, η απόσταση πρέπει να είναι 25 μέτρα δεξιά και 25 αριστερά, δηλαδή 50 μέτρα
– Για μικρά ρέματα, η απόσταση πρέπει να είναι 10 μέτρα δεξιά και 10 αριστερά, δηλαδή 20 μέτρα
Οπως παραδέχεται η κ. Αγρίου, η ρύθμιση είναι μάλλον αρκετά σκληρή και ενδεχομένως όταν γίνει η οριοθέτηση τα μέτρα να είναι λιγότερα, αλλά έτσι και σε αυτή τη φάση επιλύεται το αλαλούμ που υπάρχει.
Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, η παρανόηση ή η σκόπιμη παράβλεψη ορισμένων ότι ρέματα θεωρούνται μόνον όσα δεν είναι μπαζωμένα, δεν ισχύει. Ρέμα θεωρείται ό,τι φαίνεται από το χάρτη γης, τονίζει.
Σύμφωνα με τo ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, «εισάγεται ρύθμιση για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ της οριογραμμής και της οικοδομικής γραμμής. Περαιτέρω, εισάγεται ρύθμιση για την προσωρινή οριοθέτηση ρεμάτων τα οποία δεν έχουν οριοθετηθεί ή στα οποία ελλείπουν οι προσωρινές οριογραμμές, η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο για τη διευκόλυνση της υπαγωγής κατά τις διατάξεις του παρόντος και δεν επεκτείνεται σε καμία άλλη περίπτωση πλην της παρούσας».
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει και άλλες πολεοδομικές ρυθμίσεις. Πρόκειται για παράταση που δίνεται στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που επιθυμούν να προβούν οικειοθελώς σε κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων τους έως τη λήξη της προθεσμίας για υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4495/17, η οποία έχει οριστεί στις 9/11/2019. Με τη λήξη του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές θα κατεδαφίζονται άμεσα (είτε την ώρα που κατασκευάζονται είτε έχουν συντελεσθεί) εφόσον δεν υποβλήθηκε αίτηση υπαγωγής έως την 8/11/2019.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Στο ίδιο πλαίσιο, διευκολύνεται η διαδικασία κατεδάφισης αφού δεν χρειάζονται πλέον περαιτέρω πρωτόκολλα. Οπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, «συχνά παρατηρούνταν διαφοροποιήσεις στις κατασκευές που έχουν περιληφθεί στις αποφάσεις κατεδάφισης και υποχρέωναν τη διοίκηση σε αναστολή της κατεδάφισης λόγω επικαιροποίησης του πρωτοκόλλου».
Κτηματολόγιο
Ρύθμιση ωστόσο θα υπάρχει και για το Κτηματολόγιο καθώς αναμένεται να δοθεί απαλλαγή τελών στους ιδιοκτήτες οι οποίοι μέχρι πρότινος χρεώνονταν από τα υποθηκοφυλακεία τα έξοδα από τα κτηματολογικά έγγραφα σχετικά με τις μεταβολές επί των δικαιωμάτων που έχουν ήδη καταχωρισθεί στις αρχικές δηλώσεις, καθώς και αυτά που αφορούν διόρθωση σφαλμάτων σε γεωμετρικά στοιχεία των εγγραφών κατά τη διενέργεια της κτηματογράφησης. Επιπλέον, με σχετική διάταξη εισάγεται νέα απλοποιημένη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης, ειδικά για τις περιοχές υπό κτηματογράφηση στις οποίες διενεργείται στάδιο προανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, οι ιδιοκτήτες θα ειδοποιούνται μέσω email για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, κάτι που σημαίνει ότι οι επιτροπές αντιρρήσεων αφενός θα αποφορτιστούν και αφετέρου θα μειωθούν ενδεχόμενα πρόδηλα σφάλματα.
Νέα ανάρτηση δασικών χαρτών
Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την ανάρτηση δασικών χαρτών την Παρασκευή 1 Μαρτίου για τις περιοχές:
– Ανατολική Αττική: προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας
– Μαγνησία: προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου
– Καρδίτσα: το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.
Οπως σημειώνεται, οι συγκεκριμένες περιοχές καλύπτουν ποσοστό που ανέρχεται στο 2,27% της επικράτειας και αντιστοιχούν σε 3.000.000 στρέμματα. Μέχρι σήμερα το ποσοστό στο σύνολο της έκτασης της χώρας, στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες κατάρτισης δασικών χαρτών και ανάρτησής τους, δηλαδή έχουν θεωρηθεί, ανέρχεται στο 54%.
Ετσι και προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι εργασίες εξέτασης των αντιρρήσεων από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) για τις περιοχές που έχουν μερικώς κυρωθεί δασικοί χάρτες, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τον εποπτευόμενο φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», δημιούργησαν ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για την επεξεργασία των αντιρρήσεων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]