Δώδεκα νέοι θάνατοι καταγράφηκαν μόλις σε μία εβδομάδα (21-27 Ιανουαρίου), με το συνολικό αριθμό των θανατηφόρων κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε 18 – όλα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Τα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) ανέρχονται σε 112, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών και συστήνουν τον εμβολιασμό ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Την ίδια στιγμή, η γρίπη… σαρώνει τα Βαλκάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρουμανία έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω γρίπης 61 άτομα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα σε μία εβδομάδα πολλαπλασιάστηκαν τα περιστατικά γρίπης. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 117 κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από τα τελευταία, μόνο τα 20 ήταν εμβολιασμένα. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 18 θάνατοι, εκ των οποίων οι 14 αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τέσσερις χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Στην Εντατική τρία παιδιά
Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες του ΚΕΕΠΝΟ, Εντατική χρειάστηκαν και τρία παιδιά, όλα με συνοδά νοσήματα. Μέχρι χθες το βράδυ τα δύο είχαν βγει από τις ΜΕΘ, καθώς η κατάστασή τους καλυτέρευσε, και παρέμενε νοσηλευόμενο σε Εντατική ένα.
Σεισμός τώρα στην Αττική
Από τα 112 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι 65 ήταν άνδρες και οι 47 γυναίκες, με εύρος ηλικίας από μηνών έως 90 ετών, με μέση ηλικία τα 61,3 έτη. Τα 111 οφείλονται στη γρίπη τύπου Α. Εξακολουθεί να επικρατεί ο υπότυπος Η1Ν1 της γρίπης Α, το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος. Από τα 112 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα μόνο τα 20, την ώρα που 96 εξ αυτών ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες κρίνεται απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Οσον αφορά στους 18 θανάτους, επρόκειτο για 14 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 ετών.
Συνολικά έχουν ελεγχθεί 1152 δείγματα από τα δημόσια νοσοκομεία. Τα 301 ήταν θετικά στους ιούς της γρίπης και, πιο συγκεκριμένα, τα 299 στη γρίπη τύπου Α, ενώ τα δύο στη γρίπη τύπου Β.
Σύσκεψη στο υπ. Υγείας
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της εποχικής γρίπης υπό το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των εξής μέτρων: 1) Ατομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικίες άνω των 60 ετών) πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρόλο που η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. 2) Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιιικών σύμφωνα με τις συστάσεις γιατρού α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης. 3) Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο χεριών, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
Εν τω μεταξύ, η γρίπη έχει «χτυπήσει» για τα καλά τις βαλκανικές χώρες. Η Ρουμανία καταγράφει δεκάδες θύματα, με πολύ αυξημένη τη δραστηριότητα της γρίπης, ενώ στη Βουλγαρία κλειστά παραμένουν σχεδόν 1.500 σχολεία εξαιτίας της επιδημίας γρίπης που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]