Με το μήνυμα «πιο γρήγορα, πιο τολμηρά» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. «Βρίσκουμε ξανά τον καθαρό μας ορίζοντα. Το μήνυμα του ανασχηματισμού είναι διπλό: Ανανέωση και δράση για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή του πολίτη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στους μπλε φακέλους ο πρωθυπουργός είπε ότι «ανανεώνεται ο τρόπος δουλειάς μας: πέρα απ’ τα τρέχοντα θα εστιάζετε σε προτεραιότητες που θα επιβλέπω προσωπικά. Θέλω χειροπιαστό αποτέλεσμα ανά τομέα».
Προανήγγειλε αλλαγές σε τρία πεδία: Οικονομία – Υποδομές, Συγκοινωνίες – Μεταναστευτική Πολιτική και Ναυτιλία. Σε ό,τι αφορά την οικονομία επεσήμανε πως «Η αναβάθμιση Moody’s εν μέσω διεθνούς ρευστότητας, απόδειξη της σημασίας για σταθερότητα – Η συλλογική πρόοδος να μεταφερθεί στο πορτοφόλι κάθε πολίτη».
Για Υποδομές και Συγκοινωνίες είπε πως «προσωπικό στοίχημα των νέων υπουργών οι μεγάλες αλλαγές, ο δυναμισμός τους απέναντι στα εμπόδια του «βαθέως κράτους».
Για Μεταναστευτική Πολιτική και Ναυτιλία τόνισε πως «διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην Ευρώπη – προτεραιότητα οι επιστροφές παράνομων μεταναστών που δεν διαθέτουν άσυλο και η ελεγχόμενη μετανάστευση για εργατικά χέρια».
«Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης να γίνονται ορατό έργο στα μάτια των πολιτών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «στην εθνική προσπάθεια έχουν θέση η πολιτική εμπειρία και η τεχνοκρατική γνώση».
«Καλωσορίζω τη γενιά των 40άρηδων» είπε ο κ. Μητσοτάκης επίσης για να προσθέσει πως «η συμμετοχή Χατζηδάκη ενισχύει τον ρόλο του Μαξίμου ως πολιτικού κέντρου». Διευκρίνισε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης θα συντονίζει τα παραγωγικά και Άκης Σκέρτσος τα θεσμικά και κοινωνικά χαρτοφυλάκια.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει καθαρούς στόχους και το κατάλληλο σχήμα για να τους επιτύχει, σημειώνοντας ότι όλα εξαρτώνται από την ίδια. Επεσήμανε, δε, ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται ορατό έργο στα μάτια των πολιτών, ενώ τόνισε πως η εθνική προσπάθεια απαιτεί τόσο πολιτική εμπειρία όσο και τεχνοκρατική γνώση. Κλείνοντας, έκανε σαφές ότι πέρα από το έργο, κρίσιμος παράγοντας είναι και ο τρόπος που εκφράζονται τα κυβερνητικά στελέχη στη δημόσια σκηνή.
Νέα Κυβέρνηση: Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία – Τι δήλωσαν οι νέοι υπουργοί [εικόνες και βίντεο]
Παρουσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, μετά και τον ανασχηματισμό που που ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή (14/03).
Λίγο μετά τις 10:30 άρχισαν να καταφθάνουν στην Ηρώδου Αττικού οι νέοι υπουργοί προκειμένου να ορκιστούν και να αναλάβουν νέα καθήκοντα.