Στην Ελλάδα, που το 2018 ήταν μια χρονιά με αντίστοιχες συνθήκες, πολλοί δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ πολίτες, με όσα μέσα διέθεταν, προσπαθούσαν να περισώσουν τις περιουσίες τους. Μόλις χθες, η Λέσβος κατέθεσε σχετικό αίτημα μιας και διαπιστώνονται πολλές ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές των προηγούμενων ημερών.
«Τα λάθη που γίνονται στην Ελλάδα από αμέλεια δεν πρέπει να τα ρίχνουμε στην κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, σχολιάζοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν πέρσι στη χώρα. Για τον τριήμερο καύσωνα στις 23 Ιουλίου, που ξέσπασε η πύρινη λαίλαπα στην Ανατολική Αττική και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 100 άνθρωποι, ο κ. Καντερές σημείωσε πως δεν δικαιολογείται τέτοια εξέλιξη, μιας και δεν ήταν έντονος. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η κλιματική αλλαγή υπάρχει, αλλά στην Ελλάδα συγκεκριμένα αποτελεί τη «δικαιολογία» για όλα όσα συμβαίνουν από τραγική αμέλεια.
Το 2018, λοιπόν, ήταν μια χρονιά με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης, ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές έπεσε κάτω από το μηδέν, αλλά και καταγράφηκαν ζεστές θερμοκρασίες χωρίς ωστόσο να υπάρξουν έντονοι καύσωνες, όπως αυτοί το καλοκαίρι του 1987.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης το 2018 καταγράφηκαν στη Ζαγορά Πηλίου, ενώ τα μικρότερα στην Κάσο.
Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη πεντάδα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης πέρσι συμπληρώνουν κατά σειρά η Παραμυθιά Θεσπρωτίας, το Βουργαρέλι Αρτας, τα Θεοδώριανα Αρτας και τα Δερβίζιανα Ιωαννίνων.
Αντίστοιχα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης έχουν η Ιος, η Τήνος, η Νάξος και η Ιεράπετρα.
Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση
Οπως σημειώνεται, η αθροιστική βροχόπτωση που καταγράφηκε στον Θεολόγο Φθιώτιδας κατά το διήμερο 29-30/9/2018 αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη βροχόπτωση διημέρου που έχει καταγραφεί από το δίκτυο του EAA-meteo στα σχεδόν 14 χρόνια λειτουργίας του. Μάλιστα, τα 444 χιλιοστά από αυτά καταγράφηκαν σε σύνολο 24 ωρών.
Η βροχόπτωση των 74 χιλιοστών σε δύο ώρες που καταγράφηκε στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης στις 10/5/2018 και η βροχόπτωση των 102 χιλιοστών σε μιάμιση ώρα που καταγράφηκε στα Βριλήσσια Αθηνών στις 26/7/2018 αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης που έχουν καταγραφεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Οσον αφορά τη μέγιστη ριπή ανέμου το 2018, αυτή καταγράφηκε στη Φινοκαλιά Κρήτης στις 8/12/2018. Η υψηλότερη μέγιστη απόλυτη θερμοκρασία σε κατοικημένη περιοχή καταγράφηκε στο Κρανίδι Αργολίδας στις 23/7/2018 (42,1 βαθμοί Κελσίου).
Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, ο κ. Καντερές σημείωσε πως προς το παρόν η Ευρώπη δεν φαίνεται να επηρεάζεται. Εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν αντιμέτωποι με το σφοδρό ψύχος και τις πολικές θερμοκρασίες στις βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους. Η αισθητή θερμοκρασία κυμαίνεται κάτω των -45 βαθμών Κελσίου στις μεσοδυτικές Πολιτείες, ενώ ο χιονιάς κινείται ανατολικά, όπου ο υδράργυρος έχει βουτήξει πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στις βορειοανατολικές Πολιτείες.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα φαινόμενα δεν είναι πρωτόγνωρα, αφού και σε άλλες χρονικές περιόδους έχουν καταγραφεί αντίστοιχες θερμοκρασίες και καιρικές συνθήκες στη χώρα. Για το 2019, που έκανε ήδη ψυχρή εμφάνιση, οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν πως πρόκειται για μια χρονιά που θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με την περσινή και ας ξεκίνησε με έξαρση χιονοπτώσεων. Ωστόσο, οι επόμενες μέρες που έρχονται δείχνουν πως η θερμοκρασία θα ομαλοποιηθεί σημαντικά και θα υπάρξει ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]