Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα με 15 ψήφους υπέρ της κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου περί των 300 στρεμμάτων επί συνόλου 6200 που είναι το εμβαδόν της επένδυσης, στην βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου όπου βρίσκεται το αμαξοστάσιο του Τραμ.
Η μια ψήφος αφορούσε τη μαξιμαλιστική εκδοχή της κήρυξης, δηλαδή το μισό οικόπεδο (περίπου 3000 στρέμματα). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ως αρχαιολογικοί χώροι κηρύχτηκαν και τμήματα των όμορων δήμων όπου έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, σε έκταση περίπου 1600-1700 τ.μ. Τελειώνει εδώ το θέμα; Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου θα πρέπει να υπογραφεί τώρα από την υπουργό Πολιτισμού. Η συνεδρίαση του ΚΑΣ συνοδεύτηκε από κόντρες και εντάσεις ενώ εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που «ανεβοκατέβαιναν» τα στρέμματα της περιοχής που προτάθηκε για κήρυξη. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς Δυτικής Αττικής και Νήσων επέμεινε στην κήρυξη περίπου του μισού οικοπέδου και τμήματος των όμορων δήμων Αλίμου και Αργυρούπολης. Από την αρχή της συνεδρίασης υπέρ της κήρυξης τάχθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μαρία Βλαζάκη.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Οι εκπρόσωποι των επενδυτών και του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην υπάρξει καμία κήρυξη γιατί το θέμα των αρχαιοτήτων διασφαλίζεται από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου με την Ελληνικό Α.Ε. Αντίθετα ο Σύλλογος Αρχαιολόγων επέμεινε στη θέση του να κηρυχθεί η έκταση σε αρχαιολογικό χώρο.
Η συζήτηση στο ΚΑΣ συνεχίστηκε με την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Oι δύο μελέτες εγκρίθηκαν τελικά λίγο πριν τα μεσάνυχτα ομόφωνα και υπό τους εξής όρους: Η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά (κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος ήδη από τη δεκαετία του ’50) να παραμείνει αδόμητη. Αδόμητος χώρος πρασίνου θα παραμείνει και το αρχαίο λατομείο που αποκαλύφθηκε το 2003 στη βορειοανατολική πλευρά της επένδυσης, όπως και η κορυφή στο λόφο Χασάνι. Ο ταφικός περίβολος, το σημαντικότερο μνημείο που έχει αποκαλυφθεί στην έκταση του πρώην αεροδρομίου τη δεκαετία του ‘60, θα μεταφερθεί εντός των ορίων του Μητροπολιτικού Πάρκου. Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρξει αρχαιολογική παρακολούθηση σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου ενώ το Συμβούλιο ζήτησε να επανεξεταστεί και το ύψος των κτιρίων που θα κατασκευαστούν.