Υλικά – Μελομακάρονα με σιμιγδάλι
250 ml ελαιόλαδο
250 γρ. φυτίνη
300 γρ. ζάχαρη
350 ml πορτοκαλάδα
15 γρ. σόδα
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Ξύσμα 1 λεμονιού
30 γρ. ρακί
7 γρ. κανέλα
7 γρ. γαρίφαλο
1 κιλό αλεύρι
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
20 γρ. μπεικιν παουντερ
Για το σιρόπι
400 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα ενός πορτοκαλιού
Για το πασπάλισμα
200 γρ. σουσάμι
200 γρ. καρύδια
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη φυτίνη και τη ζάχαρη, στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα, και το αλκοόλ. Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τη σόδα, προσοχή διότι θα φουσκώσει και μπορεί να βγει έξω από το σκεύος, καλό είναι να το έχουμε πάνω από το μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι και κοσκινιζουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το σιμιγδάλι μέσα στα υγρά και ζυμώνουμε. Θα πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακιά.
Γιορτινό μενού έτοιμο σε μία ώρα - Νόστιμες και πανεύκολες συνταγές
Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας, σε μια ξύστρα πιέζουμε το μελομακάρονο ώστε να πάρει το σχήμα, αυτό βοηθά να μελωθούν καλύτερα.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν αρκετά πριν τα μελώσουμε.
Φτιάχνουμε το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά. Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ενώ είναι ζεστό (αν χρειαστεί μέχρι να τελειώσουμε το ξανά ζεσταίνουμε) και τα βάζουμε σε μια σουρωτήρα ώστε να φύγει το περιττό σιρόπι.
Καβουρδίζουμε το σησάμι σε ένα τηγάνι ή στο φούρνο. Το χτυπάμε λίγο στο μπλέντερ ή στο γουδί να αναδυθούν τα άρωμα του. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τα σπασμένα καρύδια και λίγο κανέλα και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.
Ειδήσεις σήμερα
Ελένη Μενεγάκη: Διαψεύδει ότι άνοιξε κανάλι στο Youtube! – Ποιος χρησιμοποιεί το όνομά της; [βίντεο]
Ρέμος – Βανδή: «Η πρώτη μας συνεργασία ήταν μια τεράστια… αποτυχία» [βίντεο]