Οι προσπάθειες του Πρωθυπουργού Rishi Sunak είχαν κολλήσει μεταξύ της αντιπολίτευσης στη Βουλή και των προκλήσεων στα βρετανικά δικαστήρια, καθώς νομοθέτες και ακτιβιστές προσπάθησαν να καταργήσουν τη νομοθεσία για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Σουνάκ γιόρτασε την επιτυχία του το πρωί της Τρίτης, λέγοντας: «Καταθέσαμε το νομοσχέδιο της Ρουάντα για να αποτρέψουμε τους ευάλωτους μετανάστες από το να κάνουν επικίνδυνες διελεύσεις και να σπάσουν το επιχειρηματικό μοντέλο των εγκληματικών συμμοριών που τους εκμεταλλεύονται. Η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας θα μας επιτρέψει να το κάνουμε αυτό και θα καταστήσει πολύ σαφές ότι εάν έρθετε εδώ παράνομα, δεν θα μπορείτε να μείνετε».
Ωστόσο, η ψήφιση του νομοσχεδίου καταδικάστηκε από ακτιβιστές και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Φίλιπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε σε δήλωση: «Η προστασία των προσφύγων απαιτεί από όλες τις χώρες –όχι μόνο αυτές τις γειτονικές ζώνες κρίσης– να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
«Αυτή η συμφωνία επιδιώκει να μεταθέσει την ευθύνη για την προστασία των προσφύγων, υπονομεύοντας τη διεθνή συνεργασία και δημιουργώντας ένα ανησυχητικό παγκόσμιο προηγούμενο».
H χιουμοριστική φωτογραφία του Μπάρον Τραμπ με τις αδελφές του - Η κίνηση του μέσα στο Καπιτώλιο [βίντεο]
Η Διεθνής Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε τη νομοθεσία «μια κηλίδα στην ηθική φήμη αυτής της χώρας», η οποία «παίρνει μια σειρά από διεθνείς νομικές προστασίες για μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο».
«Οι πτήσεις θα απογειωθούν», «είμαστε έτοιμοι», επέμεινε ο πρωθυπουργός χθες, παραδεχόμενος πως ο στόχος που είχε θέσει, οι πτήσεις να αρχίσουν την άνοιξη, δεν θα τηρηθεί, αλλά διαβεβαιώνοντας πως θα ξεκινήσουν «σε 10 έως 12 εβδομάδες», με άλλα λόγια τον Ιούλιο, και ότι θα γίνονται αρκετές τέτοιες πτήσεις μίας κατεύθυνσης κάθε μήνα.
Η συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και το Κιγκάλι προβλέπει την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών στη Ρουάντα για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε το αρχικό νομοσχέδιο παράνομο τον Νοέμβριο, πάντως το κείμενο τροποποιήθηκε έκτοτε.
Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει τη Ρουάντα ασφαλή τρίτη χώρα και την παρουσιάζει ως μία από τις πιο σταθερές στην αφρικανική ήπειρο.
Το κείμενο είναι πολύ πιθανό να καταλήξει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Ομως «κανένα ξένο δικαστήριο δεν θα μας εμποδίσει», επέμεινε ο κ. Σούνακ χθες, επαναλαμβάνοντας την επωδό των Τόρις αφότου οι πρώτες απελάσεις στη Ρουάντα εμποδίστηκαν από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
Ειδήσεις σήμερα
Καναδάς: Απίστευτες εικόνες- Φλεγόμενο τρένο περνάει μέσα από την πόλη [βίντεο]
FDI «ΦΟΡΜΙΩΝ»: Τοποθετήθηκε η τροπίδα στην τρίτη ελληνική φρεγάτα Belharra – Οι πρώτες εικόνες
Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο τηλεπαρουσιαστής που κατηγορείται για δύο υποθέσεις εκβιασμού