Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2023 περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για την άρνηση πληρωμών με κάρτα εκ μέρους των καταστηματαρχών, όταν τα ποσά είναι μικρότερα των 60 ευρώ.
Η Μελόνι δήλωσε ότι πρόκειται για προεκλογική της εξαγγελία. «Δεν θα επιβαρύνουμε την οικονομία με έναν κρυφό φόρο για την ενίσχυση των τραπεζών», είπε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, τονίζοντας ότι οι ψηφιακές πληρωμές είναι ένα «παράνομο δώρο προς τις τράπεζες» και «κρυφός φόρος» για τις μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, με τις ψηφιακές πληρωμές καταγράφονται οι συνήθειες των πολιτών, όπως έχει πει. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αυξήσει το ανώτατο όριο για τις νόμιμες συναλλαγές σε μετρητά από τα 1.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ.
Πολλές μικρές επιχειρήσεις στην Ιταλία συμφωνούν με το προτεινόμενο μέτρο και το καλωσορίζουν, γιατί θα απαλλαγούν από ένα μέρος των τραπεζικών προμηθειών που συνοδεύουν τις ψηφιακές πληρωμές.
Οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος των ψηφιακών πληρωμών. Οι συναλλαγές που ξεπερνούν τα 5 ευρώ συνοδεύονται από προμήθειες 0,5% έως 1,5% επί της αξίας της κάθε συναλλαγής. Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Τζόρτζια Μελόνι (που περιλαμβάνει τα «Αδέλφια της Ιταλίας», τη «Λέγκα» και τη «Φόρτσα Ιτάλια») είναι αποφασισμένη να στηρίξει το μέτρο, που θα συναντήσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στις Βρυξέλλες. Αντιπολιτευόμενα κόμματα, όπως το κεντρώο κόμμα «Azione» του Κάρλο Καλέντα, επέκριναν με σφοδρότητα την πρόταση σχετικά με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή των μικρών επιχειρήσεων.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Η Τράπεζα της Ιταλίας απέρριψε την πρόταση, αναφέροντας ότι «οι διατάξεις για τις πληρωμές σε μετρητά και η εισαγωγή θεσμών που μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση για τους μη συμμορφούμενους φορολογουμένους κινδυνεύουν να έρθουν σε σύγκρουση με την ώθηση προς τον εκσυγχρονισμό της χώρας».
Επίσης, το μέτρο μπορεί να συναντήσει την αντίσταση των Βρυξελλών, που ζητούν από την κυβέρνηση να προωθήσει τις ψηφιακές πληρωμές στο πλαίσιο του σχεδίου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει καταθέσει για το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία της Covid. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι είχε δεσμευτεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά αυτή η τροπολογία, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Οι Ιταλοί καταναλωτές δεν χρησιμοποιούσαν παλαιότερα τις κάρτες για τις περισσότερες πληρωμές τους. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, ο μέσος καταναλωτής στη χώρα χρησιμοποίησε το 2020 κάρτες για 86 συναλλαγές σε ένα χρόνο, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. την ίδια χρονιά ήταν 156. Ομως, το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ψηφιακές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το 2021.
Ειδήσεις σήμερα
Σέρρες: Τα 6 λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία
Αργυρόπουλη: Ποιος είναι ο συνταγματάρχης που λήστευε τράπεζες με χειροβομβίδα
Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά