«Το σύγχρονο κράτος που συγκρότησε ο Κεμάλ Ατατούρκ από τα απομεινάρια της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε λίγες ημέρες συμπληρώνει 100 χρόνια ύπαρξης. Η ατμόσφαιρα δύσκολα θα είναι εορταστική. Το 2010 ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αυξήσει το ΑΕΠ στα δύο τρισ. δολάρια και να καταστήσει την οικονομία μία από τις δέκα μεγαλύτερες του κόσμου μέχρι το 2023, ενώ είναι στην Ομάδα του G20».
Ομως η Τουρκία πλήττεται από έναν πληθωρισμό του 80%, η λίρα είναι νομισματικά αδύναμη, δηλαδή δύο αρνητικές εξελίξεις για τις οποίες την κύρια ευθύνη έχει ο Ερντογάν με τις προσωπικές του επιλογές. Σε όρους δολαρίου, μάλιστα, το ΑΕΠ έχει στην πραγματικότητα μειωθεί: από 957 δισ. δολάρια το 2013 σε 815 δισ. δολάρια το 2021.
Η προβληματική οικονομία, καθώς και οι ενισχυμένες ανησυχίες σχετικά με τη διαφθορά μπορεί να επιφέρουν την καταστροφή του Ερντογάν, εκτιμά ο «Economist». Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν οριστεί για τον Ιούνιο και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν είναι πιθανό να χάσει από οποιονδήποτε από τους άλλους υποψηφίους. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και ο εταίρος του στο συνασπισμό, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του εθνικιστή Μπαχτσελί, οδηγούνται στη συντριβή από μια συμμαχία της αντιπολίτευσης. Ο πολιτικός επικήδειος του προέδρου έχει γραφτεί ξανά στο παρελθόν, όμως ακόμα και οι σύμμαχοί του παραδέχονται ότι αυτές οι εκλογές θα είναι οι δυσκολότερες.
Πολλοί Τούρκοι δεν αποκλείουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να καταφύγει σε ακραία μέτρα για να αποφύγει την ήττα. Είναι πιθανό να προσπαθήσει να ξοδέψει χρήματα. Την ώρα που το νόμισμα της χώρας κατακρημνίζεται, ο Τούρκος πρόεδρος «φλερτάρει» με νέες επενδύσεις από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εχει ήδη αναπτύξει ένα πρόγραμμα διαγραφής χρεών, ενώ αύξησε δραματικά τον κατώτατο μισθό.
Τέλος, το περιοδικό αναφέρθηκε στα Ελληνοτουρκικά και επεσήμανε ότι ο Ερντογάν ίσως προσπαθήσει να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία του μέσω εντεινόμενης αντιπαράθεσης είτε με τους Κούρδους αντάρτες στην άναρχη Βόρεια Συρία είτε με την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια δικαιώματα.
Με τις ελληνικές εκλογές επίσης χρονικά να πλησιάζουν, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός, επισημαίνει η επιθεώρηση. Ωστόσο, ακόμη και αυτό μπορεί να μη σώσει τον Ερντογάν. Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η εποχή Ερντογάν να τελειώσει. Αλλά «μην τον υποτιμάται όμως μέχρι πού μπορεί να φτάσει για να το αποτρέψει αυτό».
Τουρκία: Νέες απειλές από Καλίν
Στο μεταξύ, ο κορυφαίος και εξ απορρήτων σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, σε χθεσινή του συνέντευξη, ενέταξε την Ελλάδα στο ευρύτερο πλαίσιο των απειλών για την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι η χώρα μας, από κοινού με την κατάσταση στη Βόρεια Συρία, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Τουρκία: Αποκάλυψη για σχέδιο νοθείας στις τουρκικές εκλογές
Σχέδιο νοθείας των τουρκικών εκλογών από πλευράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μαζικές πολιτογραφήσεις Σύρων προσφύγων, ακόμη και μελών του ΙSIS, αποκαλύπτει η αντιπολιτευόμενη τουρκική ιστοσελίδα Nordic Monitor. Πρόκειται για ένα σάιτ που αναφέρεται συχνά στα σχέδια του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας, με καλή πληροφόρηση μέσα από τους κύκλους του «βαθέος κράτους» και των μυστικών υπηρεσιών.
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στις 20 Οκτωβρίου 2022, υπήρχαν 3.622.486 καταγεγραμμένοι Σύροι υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία, εκ των οποίων 211.908 έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος και ότι η κυβέρνηση πολιτογράφησε κρυφά πολύ περισσότερους Σύρους προκειμένου να αυξήσει τις ψήφους της στις εκλογές του 2023. Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτογραφημένων Σύρων άλλαξε όνομα για να μη γίνει αντιληπτός στις δημοσκοπήσεις για την εγγραφή των ψηφοφόρων.
Ως προπέτασμα καπνού, η τουρκική κυβέρνηση δέσμευσε πρόσφατα τα περιουσιακά στοιχεία 17 ατόμων με την αιτιολογία ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία. (Παρόμοιους δεσμούς αποδείχθηκε ότι είχε και η 23χρονη βομβίστρια της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου, Αχλάμ Αλμπασίρ από τη Συρία, η οποία «χρεώθηκε» ψευδώς από το τουρκικό κράτος στο ΡΚΚ και αποτέλεσε αφορμή για το βομβαρδισμό των Κούρδων της Συρίας.)
Οι υπουργοί Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπατί, συνυπέγραψαν στις 30 Νοεμβρίου Προεδρικό Διάταγμα για την κατάσχεση της περιουσίας των 17 Σύρων «τζιχαντιστών», οι 14 εκ των οποίων έχουν λάβει τουρκική ιθαγένεια και κατέχουν τέσσερις εταιρίες. Ωστόσο, η Nordic Μonitor ισχυρίζεται πως πρόκειται για επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης, η οποία πνέει μένεα κατά των εκατομμυρίων Σύρων μεταναστών που «παίρνουν τις δουλειές των Τούρκων» σε περίοδο ακραίας οικονομικής κρίσης, όταν βασικά τρόφιμα έχουν γίνει απλησίαστα. Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι ο Ερντογάν ματαιώνει τις προσπάθειες για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των καταδικασθέντων τρομοκρατών του ISIS στην Τουρκία, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, για να δικαιολογήσει τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ISIS. Απαντες άλλωστε γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι συνεργάτης και μυστικός αρωγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, κάτι που έχουν αποκαλύψει με στοιχεία Τούρκοι δημοσιογράφοι, όπως ο Τζαν Ντουντάρ της «Tζουμχουριέτ», που βρέθηκαν στις φυλακές.