Ωστόσο, το ΝΑΤΟ παραμένει εξαιρετικά απίθανο να ενεργοποιήσει τις υποχρεώσεις του άρθρου V για αμοιβαία άμυνα της Πολωνίας έως ότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαβουλεύσεις, αλλά και μετά προκειμένου να αποφύγει την περιττή κλιμάκωση με τη Μόσχα. Το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Przewodow της Πολωνίας κοντά στην Ουκρανία, λόγω εκρήξεων που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από ρωσικούς ή ουκρανικούς πυραύλους. Το περιστατικό ώθησε τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραουιέτσκι, να συγκαλέσει επειγόντως την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της χώρας, λόγω «κατάστασης κρίσης».
Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα υπαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές λεπτομέρειες του τι συνέβη, οι οποίες θα εξακριβωθούν πιθανώς μόνο ύστερα από πολλές ώρες ή μέρες. Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
» Αυτό που έπληξε το Przewodow ήταν αποτέλεσμα κατάρριψης ή άμεσης επίθεσης; Εάν η έκρηξη προκλήθηκε από έναν χτυπημένο ρωσικό πύραυλο (ή συντρίμμια από πύραυλο) μετά την κατάρριψή του από ουκρανικές ή νατοϊκές δυνάμεις, θα μπορούσε να προκύψει διαφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, εάν οι πολωνικές Αρχές ισχυριστούν ότι οι Ουκρανοί κατέρριψαν πύραυλο πάνω από τον εναέριο χώρο τους χωρίς την άδεια της Βαρσοβίας. Παρά την πιθανή αυτή διαφωνία, η κατάσταση είναι απίθανο να κλιμακωθεί περαιτέρω. Και αν η Ουκρανία κατέρριπτε τον πύραυλο πάνω από τον δικό της εναέριο χώρο και τα συντρίμμια απλώς έπεφταν στην Πολωνία, αυτό θα αποκλιμάκωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ωστόσο, αυτά τα σενάρια για χτυπημένους πυραύλους ή για συντρίμμια φαίνονται σχετικά λιγότερο πιθανά από αυτά που ακολουθούν, δεδομένου του μεγέθους, καθώς και της θέσης της ζημιάς. Εάν η ζημιά προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο που σκόπευε να αναχαιτίσει ρωσικό πύραυλο, αλλά δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή και κατευθύνθηκε προς την Πολωνία -ένα σενάριο που φαίνεται όλο και πιο πιθανό με βάση την προκαταρκτική ανάλυση των συντριμμιών-, αυτό θα οδηγούσε σε προσωρινή ένταση μεταξύ των χωρών, η οποία δεν θα διαρκούσε για πολύ, όπως και στα παραπάνω σενάρια. Αντίθετα, αν η ζημιά προκλήθηκε από ρωσική επίθεση που είχε ως στόχο μια τοποθεσία στην Ουκρανία, αλλά αντ’ αυτού πυροδοτήθηκε λανθασμένα και προσγειώθηκε στην Πολωνία, αυτό θα ξεπερνούσε το τεχνικό όριο ενός ρωσικού πλήγματος σε έδαφος του ΝΑΤΟ, ακόμη και αν ήταν ακούσιο.
» Ποια εκτιμά το ΝΑΤΟ ότι είναι η πρόθεση της Μόσχας, αναφορικά με την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου; Οι εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με το αν η Ρωσία σκόπευε ή όχι να πετάξει έναν πύραυλο επικίνδυνα κοντά στα πολωνικά σύνορα, πόσω μάλλον να τα διασχίσει, θα συνυπολογιστούν στην απάντηση της συμμαχίας. Εάν το ΝΑΤΟ διαπιστώσει ότι η επιλογή του σχεδίου πτήσης που διέσχισε τα πολωνικά σύνορα ήταν σκόπιμη, αυτό θα κλιμακώσει σημαντικά το σενάριο, καθώς θα υποδηλώνει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να παραβιάσει τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ για να συνεχίσει τον πόλεμό της με την Ουκρανία. Η σκόπιμη διέλευση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από τη Μόσχα με τον πύραυλο θα αύξανε σημαντικά την προοπτική ενεργοποίησης του άρθρου V από τη συμμαχία, καθώς η Πολωνία ή άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι ο δήθεν «παρεκκλίνων» πύραυλος είναι απλώς το πρώτο βήμα στις προσπάθειες της Μόσχας να δοκιμάσει την αντίδραση της Δύσης σε μια μελλοντική εκστρατεία παρόμοιων γεγονότων. Ωστόσο, αυτό παραμένει εξαιρετικά απίθανο, δεδομένου ότι πολλές χώρες-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θέλουν να έρθουν σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
» Πώς εξηγεί η Μόσχα αυτό που συνέβη; Ο τρόπος με τον οποίο η Μόσχα αντιδρά δημοσίως μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις της, γνωρίζοντας ότι η δημόσια αντίδραση της Μόσχας δεν θα δώσει μια πλήρη εικόνα των υπολογισμών της. Η μόνη αξιοσημείωτη αντίδραση στο περιστατικό μέχρι στιγμής είναι από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς για ρωσικούς πυραύλους στο Przewodow «σκόπιμη πρόκληση με σκοπό την κλιμάκωση της κατάστασης», υποστηρίζοντας ότι «δεν έγιναν επιθέσεις κατά στόχων κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα από ρωσικά όπλα» και ότι τα συντρίμμια που δημοσιεύουν τα πολωνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τη σκηνή στο χωριό Przewodow «δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα». Εάν η Μόσχα αρνείται ότι οι πύραυλοί της εμπλέκονται και ότι το όλο θέμα είναι μια προβοκάτσια που οργανώθηκε από την Ουκρανία ή το ΝΑΤΟ, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του τελευταίου, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Μόσχα θέτει τις βάσεις για κλιμάκωση σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, προσπαθώντας να εξομαλύνει τέτοιου είδους επιθέσεις χωρίς να προκαλέσει την απάντηση του ΝΑΤΟ. Εάν, αντίθετα, η Μόσχα παραδεχτεί ότι οι πύραυλοί της παραβίασαν τον πολωνικό εναέριο χώρο, ισχυριζόμενη ότι ήταν ακούσιο, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Μόσχα προσπαθεί να αναγνωρίσει τις ενέργειές της και θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων παραβιάσεων στο μέλλον, γεγονός που θα αποκλιμάκωνε την κατάσταση, αν και αυτό φαίνεται απίθανο.
» Θα μπορούσε η αντίδραση στο περιστατικό στις χώρες του ΝΑΤΟ να παρακινήσει τη Ρωσία να συνεχίσει τις επικίνδυνες απόπειρες κρούσης κοντά στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας; Εάν το περιστατικό οδηγήσει σε εκτεταμένο πανικό και εκκλήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες προς το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για τη μείωση των εντάσεων, αυτό θα μπορούσε, παραδόξως, να δώσει κίνητρο στη Ρωσία να επαναλάβει επικίνδυνες επιθέσεις κοντά στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας ή να συνεχίσει τις επιθέσεις στον πολωνικό εναέριο χώρο. Αυτά θα ήταν σχεδιασμένα για να τροφοδοτήσουν τον φόβο στη Δύση για έναν πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αυξάνοντας έτσι τις εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις και περιορίζοντας τις μεταφορές όπλων και άλλη υποστήριξη προς το Κίεβο, διασπώντας τη δυτική ενότητα και υποστήριξη προς την Ουκρανία. Ωστόσο, η συμμαχία είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει το περιστατικό, ακόμη και αν τελικά αποδοθεί σε ουκρανικό πύραυλο αναχαίτισης, για να δικαιολογήσει περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία.
Ειδήσεις σήμερα