Από αυτές τις «παγωμένες» σχέσεις, τις εμποτισμένες με τοξικές αντιπαραθέσεις -για το εμπόριο, για την προέλευση του ιού της Covid-19, για την Ταϊβάν κ.λπ.-, οι δύο χώρες αποφάσισαν να ξεφύγουν σε αυτήν τη δύσκολη φάση, που μαίνεται ο πόλεμος στη Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν έβαλε στο συρτάρι τις παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού του των Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ότι η Κίνα «αψηφά τη διεθνή τάξη και ενεργεί κατά τρόπο καταπιεστικό και επιθετικό» και συνάντησε τον Σι Τζινπίνγκ στο εξωτικό Μπαλί. Η μακρά συνομιλία των δύο προέδρων είχε ιδιαίτερο ειδικό βάρος, καθώς έγινε, αφενός, εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου και των ρωσικών πυρηνικών απειλών και, αφετέρου, ύστερα από μια σοβαρή ρήξη στις σινοαμερικανικές σχέσεις, λόγω της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.
Η σελίδα γύρισε, ο Μπάιντεν χαλάρωσε ύστερα από τη νίκη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Σι επανεξελέγη τρίτη φορά στην ηγεσία της Κίνας και η κ. Πελόζι συνταξιοδοτείται. Από τη συνάντηση Μπάιντεν – Σι δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα αλλαγής των διμερών σχέσεων, αλλά έγινε σαφές ότι ξεκινά μια νέα περίοδος διαλόγου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου προς την άμβλυνση των μεγάλων αντιθέσεων.
Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίσθηκε ήπιος και συγκαταβατικός στο θέμα της Ταϊβάν -έκανε, μάλιστα, και την αξιοσημείωτη δήλωση ότι «δεν χρειαζόμαστε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο»-, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ έστειλε σήμα σε όλους τους ισχυρούς ηγέτες της παγκόσμιας τάξης ότι θα αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τη Ρωσία, δείχνοντας πως έχει ήδη θέσει «κόκκινες γραμμές» με το Κρεμλίνο και ότι δεν επιθυμεί διπλωματική απομόνωση. Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει χρήση πυρηνικών όπλων. Πέρα από την καταδίκη της όποιας σκέψης για χρήση πυρηνικών στη Ουκρανία ο Σι ξεκαθάρισε ότι η Κίνα βρίσκεται «στο πλευρό της ειρήνης και ενθαρρύνει τις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου».
Σε αντάλλαγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε στον ομόλογό του τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις «επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν», όμως τόνισε πως «δεν διαπίστωσε πρόθεση της Κίνας για εισβολή» και βεβαίωσε τον Σι ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την πολιτική της «Μιας Κίνας».
ΗΠΑ-Κίνα: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
» Ταϊβάν: Η στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν ανησυχεί τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι αντίθετη «σε κάθε μονομερή απόπειρα να υπάρξει πλήγμα στην ειρήνη και στη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν». Η Κίνα θεωρεί ως «κόκκινη γραμμή» το ζήτημα της Ταϊβάν
» Η στρατηγική σχέση Ρωσίας-Κίνας: Οι ΗΠΑ ενοχλούνται από την κοινή στάση Πεκίνου και Μόσχας σε πολλά γεωπολιτικά ζητήματα και τη στρατηγική συνεργασία τους. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει πρόσφατα πως «οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους». Ωστόσο, ο Σι έθεσε τις «κόκκινές γραμμές» του στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.
» Εμπόριο: Η αυστηροποίηση από τις ΗΠΑ των ελέγχων στις εξαγωγές περιπλέκει την ανάπτυξη από την Κίνα ημιαγωγών αιχμής και έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από το Πεκίνο. Ο Μπάιντεν φέρεται διατεθειμένος να άρει κάποιες δασμολογικές κυρώσεις του Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα, αν και δεν είναι εύκολο να προχωρήσει χωρίς να συναινέσει το Κογκρέσο.
Απίστευτο περιστατικό σε πτήση: Μια influencer έκανε προπόνηση μέσα σε αεροπλάνο - «Η ηλίθια της χρονιάς» [βίντεο]
» Βόρεια Κορέα: Η Ουάσιγκτον ζητεί από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, που έχει πληθύνει τις προκλήσεις με εκτοξεύσεις πυραύλων.
» Ανθρώπινα δικαιώματα: Την ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές των Ουιγούρων στο Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ έχει εκφράσει επανειλημμένως η Ουάσιγκτον, αλλά η Κίνα κωφεύει θεωρώντας τις κατηγορίες ως «ανάμιξη σε εσωτερικά ζητήματα».
Δυσαρέσκεια Πεκίνου για τον Τζάστιν Τριντό
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επιτέθηκε στον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, κατηγορώντας τον δημοσίως ότι με ανάρμοστο τρόπο δημοσιοποίησε τον διάλογο που είχαν στη Σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί.
Η δυσαρέσκεια του Σι οφείλεται σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός του Καναδά εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για κατασκοπεία και κινεζική «παρέμβαση» στις καναδικές εκλογές.
Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Καναδά έχει ενταθεί μετά τη σύλληψη στελέχους της Huawei το 2018. Πρόσφατα, ο Καναδάς ανάγκασε τρεις κινεζικές εταιρίες να εκχωρήσουν τις επενδύσεις τους σε καναδικά ορυκτά ζωτικής σημασίας, ενώ συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας ένας υπάλληλος στην καναδική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Hydro-Quebec.