Λίγο μετά ήρθε η απάντηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Εστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα με αποδέκτη τη Βόρεια Κορέα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter καλώντας παράλληλα την Κίνα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος.
Στο tweet του, ο Τραμπ έγραψε χαρακτηριστικά:
«Η Βόρεια Κορέα πάει γυρεύοντας. Αν η Κίνα αποφασίσει να βοηθήσει, αυτό θα είναι σπουδαίο. Αν όχι, θα λύσουμε το πρόβλημα χωρίς αυτούς».
North Korea is looking for trouble. If China decides to help, that would be great. If not, we will solve the problem without them! U.S.A.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 11 Απριλίου 2017
I explained to the President of China that a trade deal with the U.S. will be far better for them if they solve the North Korean problem!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 11 Απριλίου 2017
Κλιμακώνεται η ένταση
Η ένταση κλιμακώθηκε ραγδαία στην κορεατική χερσόνησο έπειτα από τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων περί ανάληψης δράσης εκ μέρους της Ουάσιγκτον, μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Συρίας την περασμένη εβδομάδα κι ενώ επικρατεί ανησυχία ότι η Πιονγιάνγκ ενδέχεται να προχωρήσει σύντομα στην έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή.
Η κρατική εφημερίδα της Βόρειας Κορέας Rodong Sinmun έγραψε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
«Ο ισχυρός επαναστατικός στρατός μας παρακολουθεί από κοντά κάθε κίνηση των μονάδων του εχθρού με τα πυρηνικά μας να στοχεύουν τις βάσεις των Αμερικανών εισβολέων όχι μόνο στη Νότια Κορέα και την περιοχή των επιχειρήσεων του Ειρηνικού Ωκεανού αλλά επίσης την ηπειρωτική Αμερική» τονίζεται.
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Κιο Αν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «μεγαλύτερες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα και διέταξε τον στρατό να εντείνει την παρακολούθηση και να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ.
«Είναι πιθανό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε μεγαλύτερες προκλήσεις όπως μια πυρηνική δοκιμή που θα συμπέσουν χρονικά με διάφορες επετείους όπως την “Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση”», δήλωσε ο Χουάνγκ.
Η Βόρεια Κορέα συγκαλεί την Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση σήμερα, σε μία από τις δύο ετήσιες συνεδριάσεις της όπου ανακοινώνονται σημαντικά γεγονότα και εγκρίνονται οι στόχοι της εθνικής πολιτικής της χώρας.
Το Σάββατο είναι η 105η επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή της χώρας και παππού του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν.
Μια στρατιωτική παρέλαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου. Η Βόρεια Κορέα συχνά εορτάζει τις σημαντικές επετείους της ώρας με πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα με αφορμή την επέτειο, κατακεραυνώνοντας «τις μεγάλες δυνάμεις» για την «επεκτατική» τους πολιτική.
«Οι φίλα προσκείμενες δύο χώρες γιορτάζουν αυτήν την επέτειο και, την ίδια στιγμή, διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον της άγριας φιλοδοξίας των μεγάλων δυνάμεων να επιβάλουν σε όλες τις χώρες την επεκτατική και κυριαρχική πολιτική τους και να τους στερήσουν το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού τους» τονίζεται στο μήνυμα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.
«Οι λαοί της Συρίας και της Δημοκρατικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δίνουν τη μεγαλύτερη ποτέ μάχη υπέρ του δικαιώματος του αυτοκαθορισμού και της εθνικής τους κυριαρχίας, υπέρ της ασφάλειας και της ευημερίας των χωρών τους».
Επιπλέον το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε το KCNA, επισήμανε ότι η προσέγγιση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων αποδεικνύει ότι οι «απερίσκεπτες ενέργειες (της Αμερικής) με στόχο την εισβολή βρίσκονται πλέον σε κρίσιμη φάση».
«Δεν ικετεύσαμε ποτέ για την ειρήνη αλλά θα λάβουμε τα σκληρότερα αντίποινα εναντίον όσων μας προκαλούν προκειμένου να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με την ισχυρή δύναμη των όπλων και θα παραμείνουμε στον δρόμο που επιλέξαμε για εμάς» σημείωσε εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, που δεν κατονομάστηκε.