Μετά από 450.000 θανάτους λόγω του κορωνοϊού και την δημοτικότητα του Προέδρου να κατακρημνίζεται, οι «Μπολσοναρίστας» συγκεντρώθηκαν με μοτοσικλέτες, σημαίες και πανό για να επισημάνουν την συνεχιζόμενη στήριξή τους στην κυβέρνηση της χώρας.
Η πορεία ξεκίνησε έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο στο δυτικό Ρίο, την Κυριακή το πρωί και συνεχίστηκε με κατεύθυνση τα ανατολικά της πόλης, καταλήγοντας στα νότια, παραθαλάσσια προάστια και εν τέλει στο κέντρο.
Στην παρέλαση συμμετείχαν υποστηρικτές του Μπολσονάρο από πολλά μέρη της Βραζιλίας, οι οποίοι ταξίδεψαν μέχρι το Ρίο αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό.
«[Ο Μπολσονάρο] αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την τάξη, την πρόοδο και το τέλος της διαφθοράς», είπε ένας 57χρονος άνδρας που ταξίδεψε από το Μπέλο Οριζόντε στο Ρίο για να λάβει μέρος στην μοτοπορεία, όπου εμφανίστηκε φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε: «Είμαστε με τον Μπολσονάρο».
Παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση εκ μέρους των «Μπολσοναρίστας» ήταν μεγάλη και δυναμική, με ένα τεράστιο λευκό πανό που έγραφε: «Θρύλε, δεν είσαι μόνος σου!» να κυριαρχεί, από το συμβάν δεν έλειψε και ο- συχνά έντονα εκπεφρασμένος- αντίλογος.
Καθώς ο Μπολσονάρο και οι οπαδοί του περνούσαν με τα μηχανάκια τους μέσα από τους δρόμους του Ρίο, δεκάδες πολίτες βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να εκτοξεύσουν βρισιές και…τηγάνια κατά των συμμετεχόντων στην πομπή.
«Νιώθω βαθύτατη πικρία», δήλωσε, στους δημοσιογράφους της Guardian, ο 48χρονος νομικός Μάρσιο Βελόζο.
«Έχουν χαθεί σχεδόν 500.000 ζωές και υπάρχει κόσμος που βγαίνει στους δρόμους για να γιορτάσει. Τι γιορτάζουν ακριβώς;», προσέθεσε.
Πράγματι, το επιχείρημα το οποίο επικαλούνται περισσότερο οι αντιτιθέμενοι στις πρακτικές του Βραζιλιάνου Προέδρου είναι ο κακός του χειρισμός της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας η Βραζιλία υπέστη τις μισές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, από το σύνολο των θανάτων σε ολόκληρη την Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.
«Η δημοτικότητά του έχει πάρει την κατιούσα», λέει η βιογράφος του Μπολσονάρο και αναλύτρια της πολιτικής του, Ταΐς Ογιάμα.
Με τη Γερουσία της Βραζιλίας να διεξάγει έρευνα γύρω από τα σφάλματα του Προέδρου, όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας, η Ογιάμα υποστηρίζει πως, ακόμα και πολλοί από τους ψηφοφόρους του Μπολσονάρο έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για το εάν «οι συγγενείς τους θα ζούσαν ακόμα, εφόσον ο Πρόεδρος είχε ανταποκριθεί διαφορετικά»- με ένα 15-20% των Βραζιλιάνων πολιτών, ωστόσο, να δηλώνουν ακόμη στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψήφιζαν τον Μπολσονάρο ξανά.
Ο Μπολσονάρο, ο οποίος έχει επικριθεί σε διεθνές επίπεδο για την υποτίμηση και υπονόμευση των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού στη χώρα του- αποκαλώντας, μάλιστα, τον ιό μια «απλή γρίπη», δήλωσε, μετά το τέλος της πορείας, ότι λυπάται για «καθένα θάνατο, για όποιο λόγο και αν επήλθε».
«Πρέπει όμως να είμαστε δυνατοί και να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Πρέπει να ζήσουμε, να επιβιώσουμε», προσέθεσε.
Απευθυνόμενος στο κοινό του από την καρότσα ενός φορτηγού, εξοπλισμένου με ηχοσυστήματα, ο Μπολσονάρο ισχυρίστηκε πως βρίσκεται σε «αποστολή από τον Θεό για να σώσει τη Βραζιλία».
«Το ήξερα ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά ο καθένας μας έχει μια αποστολή σε αυτό τον πλανήτη», υποστήριξε. «Είναι ένας μεγάλος σταυρός που θα πρέπει να κουβαλήσω, αλλά ο Θεός με βοηθάει σε αυτό, όπως και όλοι σας».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Self test: Δωρεάν και υποχρεωτικά στον ιδιωτικό τομέα
- Κορωνοϊός: Βραδεία αποκλιμάκωση με εστίες έξαρσης
- Μινσκ: Διεθνής οργή για την «κρατική αεροπειρατεία» – Στο τραπέζι κυρώσεις από Ε.Ε.
- Γλυκά Νερά: Περιμένουν… να μιλήσουν τα τηλέφωνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter