Πρόκειται για τα απομεινάρια της αυτοκρατορίας Nanzhao, ενός μιλιταριστικού μεσαιωνικού κράτους που «γεννήθηκε» στα μισά του 7ου μ.Χ. αιώνα.
Η εποχή κατά την οποία διαμορφώθηκε η αυτοκρατορία της Nanzhao χαρακτηρίστηκε από μεγάλη στρατικοποίηση όλων των δυνάμεων της περιοχής.
Χαρακτηριστικά, ο στρατός της αυτοκρατορίας της Κίνας έφτανε κατά τον 7ο αιώνα τους 600.000 στρατιώτες, ενώ η Nanzhao μετρούσε 100.000 στρατιώτες, οι οποίοι είχαν μάλιστα την ιδιαιτερότητα ότι πολεμούσαν ξυπόλυτοι.
Οι μεσαιωνικοί στρατοί της Ασίας εκτιμάται πως είχαν το τριπλάσιο ή το τετραπλάσιο μέγεθος των αντίστοιχων στρατών της Δύσης.
Παρόλο που η Nanzhao είχε καταφέρει να κατακτήσει μια περιοχή περίπου 10 φορές όσο το μέγεθος της Αγγλίας, οι νέες αυτές ανακαλύψεις έφεραν στο φως το μεγαλύτερο κτηριακό σύμπλεγμα της Nanzhao που έχει εντοπιστεί ως τώρα.
Οι ανασκαφές έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει 40 τόνους από κεραμίδια σκεπών και άλλα αντικείμενα που προέρχονταν από τουλάχιστον 40 μοναστηριακά κτίσματα.
Το μοναστηριακό σύμπλεγμα της Nanzhao θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα βουδιστικά μοναστήρια, τόσο σε μέγεθος όσο και σε σημασία, που υπήρξαν ποτέ.
Η σπουδαιότητα του μοναστηριού φαίνεται και από μια επιγραφή που ανακαλύφθηκε στο σημείο, στην οποία αναγράφεται πως το σκήνωμα ενός ιερέα με αυτοκρατορική καταγωγή φυλασσόταν στο συγκεκριμένο μοναστήρι.
Στην περιοχή εντοπίστηκαν, ακόμη, απομεινάρια τεφροδόχων όπου εικάζεται πως φυλάσσονται οι στάχτες ορισμένων αυτοκρατόρων της Nanzhao.
Το μοναστήρι φαίνεται επιπλέον πως είχε τα δικές του καμίνους παραγωγής τούβλων και πλακών, καθώς και εργαστήρια κεραμικής και μεταλλουργίας.
Ολόκληρο το σύμπλεγμα, ή ένα μεγάλο μέρος του, φαίνεται πως ανεγέρθηκε στα τέλη του 9ου μ.Χ. αιώνα με πρωτοβουλία του βουδιστή αυτοκράτορα Maharaja Meng Longshun, η εικόνα του οποίου διασώζεται σε ένα χειρόγραφο ηλικίας 1.100 ετών, που φυλάσσεται πλέον σε μουσείο της Ιαπωνίας.
Η αυτοκρατορία της Nanzhao, ξεχασμένη για πολλά χρόνια, κατείχε στρατηγική θέση στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, καθώς βρισκόταν ανάμεσα σε ακόμη δύο πανίσχυρες αυτοκρατορίες: Της Κίνας και του Θιβέτ.
Η θέση της Nanzhao της επέτρεπε, μεταξύ άλλων, να ελέγχει το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ινδίας, και να αποτρέπει την επαφή της Κίνας με χώρες όπως η Βιρμανία και η Ταϊλάνδη.
«Αυτή η ανασκαφή μας παρείχε περισσότερες αρχαιολογικές πληροφορίες για την αυτοκρατορία Nanzhao απ’ όσες είχαμε ποτέ», λέει η Μέγκαν Μπράισον, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί και μια εκ των κορυφαίων ειδικών πάνω στην αυτοκρατορία.
«Η ανασκαφή μας έχει δώσει μέχρι στιγμής πληροφορίες για αυτή την ελάχιστα γνωστή, αλλά ιστορικά σημαντική μεσαιωνική αυτοκρατορία. Για τον πολιτισμό της, την θρησκεία της, τα τελετουργικά της, την αρχιτεκτονική και την τέχνη της», προσέθεσε.
ΠΗΓΗ: INDEPENDENT
Συναθροίσεις: Ποια απαγόρευση πάνω από 100 άτομα; – Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους
Κορωνοϊός 28/01: 716 νέα κρούσματα, 18 νεκροί και 268 διασωληνωμένοι
Κορωνοϊός: 66 τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα – Πού εντοπίστηκαν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr