Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Η Αττική «βάφεται» κόκκινη και σήμερα αποφασίζονται πιο σκληρά μέτρα – Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο απαγόρευση κυκλοφορίας

Χρυσοχοΐδης: Ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από 6μμ - Η αινιγματική δήλωση

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Κορωνοϊος: «Κόκκινη» χρωματίζεται όλη η Αττική, μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των επιδημιολόγων που οδηγεί σήμερα σε ανακοίνωση σκληρότερων μέτρων, υπό το φόβο ενός τρίτου κύματος.

Εν μέσω ανοδικής τάσης των μολύνσεων κορονοϊού, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και οι υπόλοιποι ειδικοί θα κληθούν να αποφασίσουν σήμερα για Γυμνάσια, Λύκεια καθώς και για λιανεμπόριο, με την πιθανότητα απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, όπως ισχύει σήμερα για όλες τις «κόκκινες» περιοχές, να είναι υπαρκτή, αλλά ενδέχεται να μην ισχύσει για την Αττική, όπως ισχύει για μικρούς δήμους και τοπικές κοινότητες.

Σενάρια

Τα σενάρια που εξετάζονται για τα σχολεία είναι είτε να μετατεθεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων είτε να ανοίξουν τη Δευτέρα τα Γυμνάσια και να παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια. Εκείνο που θεωρείται πιθανό, με σκοπό τη συγκράτηση της έξαρσης που φαίνεται να έρχεται, είναι η επαναφορά της λειτουργίας του λιανεμπορίου στο click away, τουλάχιστον για την Αττική. Ολα τα υπόλοιπα μέτρα «παγώνουν» για την ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί εκ νέου η επιδημιολογική κατάσταση.

Η Αττική είναι το «κλειδί» για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Και αυτή που απασχόλησε χθες το βράδυ τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων -όχι ολόκληρης της Επιτροπής- για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος σήμερα στη συνεδρίαση όλων των μελών της Επιτροπής για να ψηφίσουν και να προβούν στις τελικές εισηγήσεις. Η απόφαση ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα θεωρούταν ειλημμένη έως και τα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, ωστόσο με δεδομένο ότι παρατηρείται μια αυξητική τάση, που αποδίδεται στη γενικευμένη κινητικότητα, είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί. Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι σχολικές μονάδες λάμβαναν τις απαραίτητες εγκυκλίους για την προετοιμασία επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων και την ασφαλή επιστροφή των μαθητών. Και οι διευθυντές των σχολείων όμως βρίσκονται εν αναμονή των εισηγήσεων των ειδικών, με την τηλεκπαίδευση να συνεχίζεται πάντως σήμερα κανονικά.

Γυμνάσια, Λύκεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ανοίξουν τα Γυμνάσια, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει για τις «κόκκινες» περιοχές. Θεωρείται, όμως, αρκετά πιθανό να «συμπαρασυρθούν» και τα Λύκεια, ενώ με δεδομένο ότι στην Αττική συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός, δεν αποκλείεται να… αναβληθεί η επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για όλη τη χώρα. Ανέγγιχτα μένουν, όπως όλα δείχνουν, τα δημοτικά σχολεία. Βέβαια η τελική εισήγηση και οι αποφάσεις αναμένονται σήμερα.

Οσον αφορά στο λιανεμπόριο, η πρόθεση των ειδικών είναι να επιστρέψει στη λύση του click away, δέκα ημέρες μετά το πλήρες άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων. «Στοίχημα» αποτελούν οι ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Για τις περιοχές που «βάφονται» κόκκινες μέχρι σήμερα ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Πρόκειται για κάτι που θα συζητηθεί, όμως, στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναπροσδιοριστεί το συγκεκριμένο ωράριο, καθώς μπορεί να ανακύπτουν δυσκολίες στην εφαρμογή του στην πράξη για όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας και μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού θα εφαρμόζει μέτρα τύπου «ακορντεόν», δηλαδή όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν θα ανοίγουν κάποιες δραστηριότητες και όταν «σφίγγει» ο κλοιός θα αναστέλλεται η λειτουργία τους.

 Ανάλυση στοιχείων

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η εισήγηση των επιδημιολόγων ώστε να περάσει στην κόκκινη ζώνη η Αττική ήταν πολύ γρήγορη και αυτόματη, μετά την ανάλυση των δεικτών της τελευταίας εβδομάδας. Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες στο Λεκανοπέδιο συγκεντρώνονται σχεδόν τα μισά κρούσματα του συνόλου που ανακοινώνεται καθημερινά, με τον βόρειο τομέα να έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών. Οι ειδικοί παρατηρούν μια «προβληματική» πορεία της επιδημίας από την περασμένη Παρασκευή, χωρίς να μπορούν να την αποδώσουν στο λιανεμπόριο, καθώς δεν έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα ώστε να φανεί το «αποτύπωμά» του, την αποδίδουν ωστόσο στην αυξημένη κινητικότητα από τις γιορτές των Χριστουγέννων και έπειτα. Την Τρίτη, μετά τα περισσότερα από 800 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, άρχισε ο…συναγερμός. Τις δύο επόμενες ημέρες ακολούθησαν, επίσης, αυξημένες καταγραφές, παρότι χθες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ελαφρώς συγκρατημένος -716 σε όλη την Ελλάδα- σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, η Αττική συγκέντρωσε συνολικά 313 κρούσματα της Covid-19, από τα οποία τα 71 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, τα 53 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, τα 52 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και τα 56 στον Πειραιά. Εκείνο που μοιάζει να προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η σταδιακή επιβάρυνση του συστήματος υγείας στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 135 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία την Τετάρτη, οι 73 ήταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ χθες ο αριθμός ήταν μικρότερος, και ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν 42 νέες εισαγωγές στην Αττική. Η «συμμετοχή» των νοσοκομείων της Αττικής στο σύνολο των εισαγωγών ήταν μικρότερη τις προηγούμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι στο «κόκκινο» μπαίνει και η Χαλκίδα, λόγω υψηλού ιικού φορτίου.

Οι μεταλλάξεις

Σε 66 συνολικά ανέρχονται τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, χθες ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 13-23 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις πύλες εισόδου, την Αττική, την Κρήτη τη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 56 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά επτά δείγματα θετικά για το νέο στέλεχος, το Β.1.1.7. Το ένα δείγμα προέρχεται από τις πύλες εισόδου, τα δύο από την Αττική και τα τέσσερα από την Κρήτη. Τα περιστατικά αυτά έρχονται να προστεθούν στα 59 που είχαν επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες ημέρες, με το σύνολο των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους να ανέρχεται σε 66.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός 28/01: 716 νέα κρούσματα, 18 νεκροί και 268 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 66 τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα – Πού εντοπίστηκαν

Μητσοτάκης: «Ανοίγουμε» όταν τα κρούσματα υποχωρούν, περιορίζουμε όταν υπάρχει αναζωπύρωση

Κορωνοϊός – «Βόμβα» από την Γερμανία: Μπλόκαρε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65

Κορωνοϊός – Χάρτης ECDC: Η Ελλάδα μόνη χώρα με πράσινες περιοχές

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακίδου: Είναι επείγον να μεγιστοποιηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού

Μαρίνα Μπενέκου

Στυλιανίδης για «Μπάλλο»: Υπήρχε εκτίμηση για 300 νεκρούς στην Αθήνα αν δεν κλείναμε τον Κηφισό και επιβεβαιωνόντουσαν οι προβλέψεις της ΕΜΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 1 στα 4 νέα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Συναγερμός για 100 κρούσματα στην Επισκοπή Ναούσης μετά από γάμο [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πλημμύρες: 132 νεκροί στην Ελλάδα και 38 μόνο στην Αττική σε 20 χρόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σοκάρει η νέα πρόβλεψη: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από κορονοϊό κάθε 16 μήνες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Σαρώνει η «Δέλτα» την Ευρώπη και… μεταλλάσσεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Στα φόρτε της η πανδημία, βάζει στόχο τα παιδιά – Συναγερμός στη Β. Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λύματα: Αύξηση 176% στο Βόλο, 50% στην Αλεξανδρούπολη και 30% στη Λάρισα – Τι γίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom