Εφόσον η απόφαση της Επιτροπής δεν εκπέσει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της χώρας όπου προσέφυγε το κόμμα VMRO DPMNE του πρωθυπουργού Νικολα Γκρουεφσκι και οι εκλογές επαναληφθούν στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, ενδέχεται να ανατραπεί η κατανομή των εδρών μεταξύ των δυο μεγάλων συνασπισμών και να δρομολογηθούν ραγδαίες εξελίξεις που θα οδηγήσουν εκ νέου τη χώρα σε εκλογές.
Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής, το VMRO DPMNE καταλαμβάνει 51 έδρες στο νέο κοινοβούλιο (σύνολο βουλευτών 120) έναντι 49 της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης SDSM του Ζοραν Ζαεφ και 10 του τρίτου σε δύναμη κόμματος DUI (αλβανικό) του οποίου ηγείται ο Αλι Αχμέτι.
Αν όμως αλλάξει το αποτέλεσμα και η έδρα της περιφέρειας του Γκοστιβαρ την οποία είχε λάβει το VMRO DPMNE πάει στο SDMS της αντιπολίτευσης, κάτι που οι εκλογικοί αναλυτές στα Σκόπια θεωρούν περίπου βέβαιο καθώς οι Αλβανοί ψηφοφόροι αναμένεται να στραφούν κατά του Γκρουέφσκι, τότε, ο Γκρουεφσκι χάνει την πρωτιά στο κοινοβούλιο, τα δυο μεγάλα κόμματα θα έχουν από 50 έδρες και κανένα δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα το DUI. Έτσι η λύση στο αδιέξοδο θα δοθεί μέσω νέων εκλογών.
Τα 10 μέτωπα του Ελον Μασκ σε ξένα κράτη
Η απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Νικολα Γκρουέφσκι που θεώρησε την εξέλιξη ως «ξένο δακτυλο». Δίχως να κατονομάσει χώρες, αλλά «φωτογραφίζοντας» ΗΠΑ και ΕΕ, κατηγόρησε ξένους πρεσβευτές στα Σκόπια ότι άσκησαν την επιρροή τους στην Επιτροπή ώστε, όπως ισχυρίστηκε, να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα. Μάλιστα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το κόμμα του μπροστά στο κτίριο όπου συνεδρίαζε η επιτροπή, οι διαδηλωτές κραύγαζαν συνθήματα εναντίον του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια.
Ωστόσο, ο ηγέτης του VMRO δήλωσε στους δυτικούς διπλωμάτες ότι αδυνατεί νε ελέγξει τους διαδηλωτές και ακόμα πως το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην επαναληπτική ψηφοφορία στο εκλογικό τμήμα του Γκοστιβαρ, εφόσον διεξαχθεί, ούτε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμά της.