Οι νεαρές φοιτήτριες δολοφονήθηκαν άγρια την περασμένη εβδομάδα με διαφορά λίγων ωρών, σε δύο εγκλήματα με έμφυλα κίνητρα που έχουν συγκλονίσει την Ιταλία, κινητοποιώντας διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις. Στη χώρα υπήρξαν εκκλήσεις για «πολιτισμική εξέγερση», εν μέσω οργής για τις δολοφονίες, που ανεβάζουν τον θλιβερό απολογισμό των γυναικοκτονιών στις 11 από την αρχή του χρόνου, ενώ συνολικά μέσα στο 2024 δολοφονήθηκαν στην Ιταλία 113 γυναίκες, εκ των οποίων οι 99 από το χέρι συγγενών, νυν ή πρώην συντρόφων.

Η 22χρονη Σάρα Καμπανέλα, φοιτήτρια Βιοϊατρικής, μαχαιρώθηκε βάναυσα από τον διώκτη της σε στάση λεωφορείου έξω από το Πανεπιστήμιο της Μεσίνα στη Σικελία. Τα τελευταία δύο χρόνια δεχόταν συνεχείς ψυχολογικές πιέσεις και παρενοχλήσεις από τον stalker συμφοιτητή της Στεφάνιο Αρτζεντίνο, ο οποίος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ομολόγησε το έγκλημα. Ο εισαγγελέας της Μεσίνα, Αντόνιο ντ’ Αμάτο, ισχυρίστηκε ότι ο Αρτζεντίνο είχε παρενοχλήσει «επίμονα και επανειλημμένα» τη Σάρα από τότε που ξεκίνησε τα πανεπιστημιακά μαθήματά της, πριν από δύο χρόνια.
Λίγες ώρες αργότερα, η Ρώμη συγκλονίστηκε από τη δολοφονία της 22χρονης Ιλάρια Σούλα από τον πρώην αρραβωνιαστικό της, Μαρκ Αντονι Σάμσον, με μαχαιριές στον λαιμό. Το πτώμα της άτυχης κοπέλας εντοπίστηκε μέσα σε μία βαλίτσα που βρέθηκε πεταμένη σε χαράδρα δασικής περιοχής, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την ιταλική πρωτεύουσα. Τρεις μέρες μετά τη δολοφονία, ο δράστης συνέχισε να χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο και τους λογαριασμούς της Ιλάρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποπροσανατολίσει και να δείξει ότι ήταν ακόμα ζωντανή. Ακόμα κι όταν συνάντησε τους γονείς του θύματος στο αστυνομικό τμήμα, προσπάθησε να προσποιηθεί ότι ήταν συντετριμμένος κι ότι δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση. Πάντως, οι εισαγγελείς βρήκαν την άκρη του νήματος χάρη στο σήμα του κινητού τηλεφώνου του 23χρονου δολοφόνου, με το οποίο καταγράφηκαν όλες οι μετακινήσεις του.
Κινητοποιήσεις
«Με αγαπάω πολύ για να ανήκω στον οποιονδήποτε», είναι το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών, που τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούν μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές ιταλικές πόλεις. Αυτήν την πρόταση είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ιλάρια Σούλα την περίοδο που προσπαθούσε να διακόψει τη σχέση της με τον 23χρονο, που τελικά ήταν ο δολοφόνος της. Τη σκότωσε, την έβαλε σε μία βαλίτσα και την πέταξε…

Παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, όπου φοιτούσε η Ιλάρια, χιλιάδες νέοι και φοιτητές πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις κατά των γυναικοκτονιών. Ζητούν παρεμβάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια για μια πραγματική παιδεία, που θα επικεντρώνεται στα συναισθήματα, στις μη τοξικές σχέσεις και τον αμοιβαίο σεβασμό.
«Θέλουμε να είμαστε ζωντανές», αναφέρουν σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δολοφονίες αναζωπύρωσαν επίσης την πολιτική συζήτηση για την έξαρση της βίας κατά των γυναικών. Η Μάρα Καρφάνια, γραμματέας του κεντροδεξιού κόμματος Noi Moderati, σημειώνει πως από κανονιστικής άποψης η Ιταλία είναι προηγμένη σε σχέση με άλλες χώρες, όχι όμως και πολιτισμικά. Ακτιβιστές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την κυβέρνηση, η οποία εστιάζει, όπως αναφέρουν, στις ποινές κι όχι στην εκπαίδευση προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι πολιτισμικές ρίζες του προβλήματος σε μια, ακόμη σε μεγάλο βαθμό, πατριαρχική κοινωνία.
Τον περασμένο Μάρτιο -για να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε σχέδιο νόμου που εισήγαγε για πρώτη φορά νομικό ορισμό της γυναικοκτονίας στο Ποινικό Δίκαιο, τιμωρώντας τη με ισόβια κάθειρξη, ενώ παράλληλα αύξησε τις ποινές για εγκλήματα όπως η παρενόχληση, η σεξουαλική βία και το revenge porn. Ο νόμος ήρθε ως αποτέλεσμα της έντονης αντίδρασης της κοινής γνώμης για τη δολοφονία της Τζούλια Τσεκετίν, μίας 22χρονης φοιτήτριας, της οποίας στέρησε τη ζωή ο πρώην φίλος της, Φίλιππο Τουρέτα, τον Νοέμβριο του 2023. Ο Τουρέτα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον περασμένο Δεκέμβριο.