Οι νέες ογκώδεις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη Βενεζουέλα μπορεί να μην απειλούν το καθεστώς, ωστόσο σημειολογικά λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για τον Μαδούρο. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το σύνθημα που ακούστηκε σε πολλές διαδηλώσεις σε φτωχογειτονιές του Καράκας.
«Δεν θέλουμε επιδόματα, δεν θέλουμε κούτες με τρόφιμα (CLAP), θέλουμε να φύγει ο Μαδούρο». Το αίτημα για πολιτική αλλαγή αγγίζει πλέον ακόμη και τις περιοχές που άλλοτε αποτελούσαν προπύργιο του τσαβισμού στη Βενεζουέλα. Ακόμη και εκείνοι που συνεχίζουν να ωφελούνται από το καθεστώς, με επιδόματα, σακούλες με τρόφιμα και φθηνή βενζίνη, ζητούν να αποκατασταθεί η Δημοκρατία. Η δημοτικότητα του Νικολάς Μαδούρο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 που εξελέγη πρόεδρος της χώρας.
Στον αντίποδα βρίσκεται ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος κατάφερε να συσπειρώσει και πάλι την κατακερματισμένη αντιπολίτευση και να εμπνεύσει μεγάλες μάζες του εξαθλιωμένου πληθυσμού της Βενεζουέλας, που επιθυμούν την «έξοδο» του Μαδούρο από την εξουσία. Επιπλέον συγκεντρώνει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Ο Γκουαϊδό, στη συνέντευξη που έδωσε αποκλειστικά στον «Ε.Τ.», είχε παραδεχθεί πως ο κίνδυνος να συλληφθεί από το καθεστώς Μαδούρο είναι υπαρκτός, ωστόσο, όπως είπε, «αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να εκπληρώσουμε το έργο μας». Το Ανώτατο Δικαστήριο (που ελέγχεται απόλυτα από το καθεστώς) έχει ήδη ξεκινήσει ποινική διαδικασία εις βάρος του, με την κατηγορία ότι οργάνωσε πραξικόπημα.
Ντόναλντ Τραμπ: Ανατροπή - Αυτό είναι το σχέδιο 90 ημερών για το TikTok
Μέχρι στιγμής, του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, ενώ την Πέμπτη ο Γκουαϊδό κατήγγειλε πως μέλη της μυστικής Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του και αναζητούσαν τη γυναίκα του και το παιδί του! «Καθιστώ υπεύθυνο τον Νικολάς Μαδούρο για την ακεραιότητα της κόρης μου», δήλωσε ο Γκουαϊδό, ο οποίος δέχεται απειλές για τη ζωή του.
Μπορεί οι διαδηλώσεις που έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε να πνίγηκαν στο αίμα, από τα πυρά των στρατιωτικών αλλά και των παρακρατικών υποστηρικτών του Μαδούρο, γνωστοί ως «colectivos», ωστόσο αυτή τη φορά στην κοινωνία δεν κυριαρχεί ο φόβος. Η διεθνής πίεση που ασκείται στο καθεστώς, αλλά και η αναγνώριση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικού προέδρου της χώρας, από τις ΗΠΑ, αλλά πρωτίστως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών, που εδώ και χρόνια ασφυκτιούν από τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης και τις τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Την ίδια στιγμή, ο Νικολάς Μαδούρο, που βλέπει τον κλοιό να σφίγγει επικίνδυνα γύρω του, υιοθετεί μια εξωστρεφή τακτική, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ ότι ετοιμάζουν πραξικόπημα εις βάρος του, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ακολουθεί πιστά τους Αμερικανούς.
«Το πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από τον ιμπεριαλισμό χρησίμευσε για να καλλιεργήσει τη συνείδηση, να ενισχύσει και να εμβαθύνει την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, για να υπερασπιστούν την κυριαρχία μας και το Σύνταγμά μας», δήλωσε ο Μαδούρο στέλνοντας μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Στενοί συνεργάτες του διαμηνύουν πως ο Μαδούρο δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την εξουσία ούτε να «υποκύψει στους εκβιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]