1 Η επιστρατευτική κρίση: Περισσότεροι από 700.000 Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην Ουκρανία, πολλοί εξ αυτών ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, τραυματισμένοι ή κακοποιημένοι από τον πόλεμο. Οσοι επιστρέφουν συχνά φέρουν βαθιά συναισθηματικά και ψυχολογικά τραύματα, ενώ πολλοί γίνονται βίαιοι και διαπράττουν εγκλήματα. Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία, Μαριάνα Κατζάροβα, επιβεβαίωσε ότι περίπου 150.000 καταδικασμένοι βίαιοι παραβάτες έχουν στρατολογηθεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
2 Οι αριθμοί της οικονομίας: Παρά τις δυτικές κυρώσεις και την οικονομική απομόνωση, το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε ελαφρά το 2023, κατά περίπου 3,6%, σύμφωνα με την εθνική Στατιστική Υπηρεσία Rosstat. Ομως, αυτή η ανάπτυξη είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητή, καθώς καθοδηγείται από πολεμικές δαπάνες και όχι από βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι μία ψευδαίσθηση ευημερίας, που τροφοδοτείται από τον μιλιταρισμό. Ο τερματισμός του πολέμου θα σήμαινε το κλείσιμο ολόκληρης αυτής της οικονομικής μηχανής. Για το καθεστώς Πούτιν ο πόλεμος δεν είναι πλέον απλώς ένα πολιτικό εργαλείο, αλλά μία οικονομική σανίδα σωτηρίας.
3 Εργαλείο πολιτικής κάλυψης: Οσο ο πόλεμος συνεχίζεται, ο Πούτιν απολαμβάνει ένα επικίνδυνο είδος ασυλίας. Ο πόλεμος αποσιωπά τη διαφωνία, αποσπά την προσοχή από τις εσωτερικές καταστροφές ή τις κυβερνητικές αποτυχίες και δικαιολογεί τον αυταρχισμό. Τα πάντα –από την ανέχεια και τη λογοκρισία μέχρι τις δολοφονίες– δικαιολογούνται με το σύνθημα «Είμαστε σε πόλεμο». Κάτω από αυτήν την κάλυψη, ο Πούτιν έχει εξαλείψει βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του (Ναβάλνι, Πριγκόζιν κ.ά.), ενώ η πολιτιστική ελίτ της χώρας –μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, κινηματογραφιστές κ.ά.– είτε τράπηκε σε φυγή είτε φιμώθηκε.
4 Οχι σε τερματισμό χωρίς νίκη: Ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή με μεγάλες υποσχέσεις: να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία, να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζελένσκι και να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ομως, ουδείς εξ αυτών των στόχων έχει επιτευχθεί κι έτσι αυτό που έχει επιτύχει είναι ακριβώς το αντίθετο… Σήμερα, η Ουκρανία διαθέτει έναν από τους πιο έμπειρους και πιο σκληρούς στρατούς στην Ευρώπη. Δεν αμύνεται απλώς, αλλά γίνεται μέρος του δυτικού στρατιωτικού και βιομηχανικού «οικοσυστήματος». Γενιές Ουκρανών δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι έχει κάνει η Ρωσία… Τα τραύματα, τα εγκλήματα πολέμου κ.ά., αυτά τα σημάδια θα διαρκέσουν για δεκαετίες…
5 Η ψευδαίσθηση του ΝΑΤΟ: Ενας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή ήταν το τελεσίγραφο που απέστειλε το 2021 προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όταν απαίτησε την απομάκρυνση όλων των δυτικών δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη και επιστροφή στο 1997. Ομως, κατάφερε το αντίθετο, καθώς το ΝΑΤΟ είναι πλέον ισχυρότερο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας από ποτέ… Η Φινλανδία –με τα σύνορα των 1.300 χιλιομέτρων– έχει ενταχθεί στη Συμμαχία και η Σουηδία ακολούθησε αμέσως μετά… Αυτή η μεγάλη περιοχή, που κάποτε ήταν ουδέτερη ζώνη, σήμερα είναι ένα άμεσο σύνορο με στρατεύματα και εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ;
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ξεκίνησε μόνον τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά έχτισε κι ένα σύστημα που εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνον. Ψυχολογικά, οικονομικά και πολιτικά… Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να τερματίσει μόνος του αυτόν τον πόλεμο, εκτός κι αν εξαναγκαστεί σε ειρήνη λόγω εξωτερικών πιέσεων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα παρατείνει τον πόλεμο όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ιστορική κληρονομιά του δεν επιβιώνει από την ειρήνη, παρά μόνο από το χάος. Οχι, όμως, επειδή ο Ρώσος πρόεδρος είναι ισχυρός, αλλά διότι είναι πολύ αδύναμος για να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο…