«Ο Ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνταξιοδοτηθεί μετά από οκτώ χρόνια θητείας στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά οι πιθανοί διάδοχοί του ήδη προθερμαίνονται» όπως γράφει η Die Welt. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βγει «λευκός καπνός» στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 Μαρτίου .
«Είναι αλήθεια ότι στον μυστικό κόσμο των κεντρικών τραπεζιτών κανείς δεν ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά οι υποψήφιοι έχουν ήδη πάρει τους δρόμους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε μια διπλωματική αποστολή εξεύρεσης υποστηρικτών» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
Μεταξύ αυτών, ο πολύ γνωστός μας στην Ελλάδα, πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν με το περιβόητο μνημονιακό «καλό κουράγιο». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο επικεφαλής σήμερα της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, ο 56χρονος Όλι Ρεν βρέθηκε πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο και είχε επαφές με ηγετικά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για να εκθέσει την υποψηφιότητά του. Υπέρμαχος της δημοσιονομικής λιτότητας ο Όλι Ρεν διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι παίρνει πολύ στα σοβαρά τις γερμανικές ανησυχίες, όπως έδειξε και κατά τη 10ετή θητεία του στις Βρυξέλλες .
Όπως δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Στάινερ, ΓΓ Οικονομικών Υποθέσεων των Χριστιανοδημοκρατών: « Ο Όλι Ρεν επεσήμανε στην ομιλία του την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας και για ένα κανονιστικό πλαίσιο που απελευθερώνει τις δυνάμεις της ανάπτυξης, αξιώνει υπεύθυνη, εθνική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και ενισχύει την κοινή χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ».
Ο Όλι Ρεν τάσσεται πάντως υπέρ της αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ η οποία παραμένει αμετάβλητη από το 2003. « Ως πρώην Επίτροπος , είναι πιθανό να κάνει οτιδήποτε για να σώσει την Ευρωζώνη από μια νέα κρίση, με άλλα λόγια να ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» τονίζουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ο δεύτερος Φινλανδός
Ο Όλι Ρεν δεν είναι ο μόνος Φινλανδός που διεκδικεί την ηγεσία της ΕΚΤ. Είναι και ο Έρικ Λιικάνεν που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας. Όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές , αν και συνταξιούχος ο Λιικάνεν είναι το φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λιικάνεν στήριξε δημοσίως μάλιστα την πιο χαλαρή πολιτική του Ντράγκι.
Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος Φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ ,ο Λιικάνεν έχει επίσης πολύ καλές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες. Σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg,ο Λιικάνεν θεωρείται μάλιστα ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Ντράγκι . Οι ίδιες πηγές λένε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η πολιτική Λιικάνεν δεν αναμένεται να διαφέρει από αυτή του Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας
Ντόναλντ Τραμπ: Ανατροπή - Αυτό είναι το σχέδιο 90 ημερών για το TikTok
Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο πρόεδρος της Banque de France είναι επίσης μεταξύ των πιθανών υποψηφίων διαδόχων του Ντράγκι. Ο 59χρονος Γάλλος παρουσιάζεται ως ο αληθινός Ευρωπαίος που μιλάει πολλές γλώσσες και γνωρίζει τον πολιτισμό των διαφόρων χωρών. Οι απόψεις του συμπίπτουν συχνά σε περιεχόμενο με αυτά που λέει ο Ντράγκι. «Η ΕΚΤ πρέπει να βαδίσει προσεκτικά και πραγματιστικά» είπε πρόσφατα ο ντε Γκαλό. Υπό την ενδεχόμενη προεδρία του λοιπόν, δεν θα πρέπει επομένως να αναμένονται σύντομα υψηλότερα επιτόκια ή αλλαγή πολιτικής κρίσης.
Μπενουά Κερέ: Ο δεύτερος Γάλλος
Ο 49χρονος Γάλλος Κερέ -αντιπρόεδρος σήμερα της ΕΚΤ θεωρείται ο άνθρωπος της συναίνεσης, που στήριξε μάλιστα αποφασιστικά την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ . Υποστηρίζει μια χαλαρή νομισματική πολιτική, προειδοποιεί όμως ταυτόχρονα και για τις αρνητικές συνέπειες μη εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτό τον κάνει πραγματικά τον τέλειο υποψήφιο στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, η οκταετής θητεία του ως αντιπροέδρου της ΕΚΤ λήγει τον Δεκέμβριο και δεν μπορεί να παραταθεί. Πολλοί Ευρωπαίοι του Νότου θα ήθελαν πάντως διάδοχο του Ντράγκι αυτόν «τον σοφό οικονομολόγο και ήρεμο αρχιτέκτονα της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ» τονίζουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές.
«Εάν συνέβαινε αυτό, οι αποταμιευτές θα μπορούσαν να αναμένουν κάποια εξομάλυνση . Για τους μετόχους, ο Κερέ μπορεί να είναι ευλογία. Ως γνώστης των αγορών, θα μπορούσε να προσφέρει ένα πολύ καλό κλίμα» εκτιμά η γερμανική Die Welt.
Γενς Βάιντμαν: Βαρύ πυροβολικό, αλλά ελάχιστη υποστήριξη
Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ο πιο ισχυρός υποψήφιος διάδοχος του Ντράγκι. Και όχι μόνο επειδή είναι Γερμανός, αλλά γιατί ο 50χρονος Βάιντμαν ως πρόεδρος της Bundesbank έχει υψηλό προφίλ, και αν πολλοί από τους συναδέλφους του δεν συμμερίζονται κατ΄ ανάγκην τη γνώμη του. Ο Βάιντμαν είχε μεγάλες φιλοδοξίες για διάδοχος του Ντράγκι αλλά το Βερολίνο φαίνεται να μην τον στηρίζει, αφού προωθεί έναν άλλο Γερμανό για την προεδρία της Κομισιόν, τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Και φυσικά δεν μπορεί να υπάρχουν δυο Γερμανοί στα δυο ανώτατα αξιώματα της ΕΕ. Άλλωστε ο Βάιντμαν βρίσκεται στην τέταρτη θέση και στην έρευνα του Bloomberg.
Άρντο Χάνσον: Ο «Αμερικάνος» από την Εσθονία
Ο έκτος υποψήφιος είναι ο Άρντο Χάνσον, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας. Οικονομολόγος του Χάρβαρντ, γεννήθηκε και ανατράφηκε στις ΗΠΑ θεωρείται αρκετά ρεαλιστικός. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζεται επανειλημμένα ως ο υποψήφιος συμβιβασμού, εάν οι χώρες του ευρώ δεν συμφωνήσουν σε μια πρόταση.
Σύμφωνα με τους Financial Times «ο Χάνσον δεν έχει πολλές πιθανότητες να διαδεχθεί τον κ. Ντράγκι. Προέρχεται από ένα από τα νεότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ενδεχομένως να στηριχθεί από τη Γερμανία, επειδή έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων».
Ο ίδιος ο Χάνσον πάντως δεν σκέφτεται και πολύ αυτή την ιδέα: Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Εσθονός τραπεζίτης αρνείται να πάει στη Φρανκφούρτη και την ΕΚΤ για προσωπικούς λόγους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]