Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχε με τον Κωνσταντίνο Τασούλα μετά την εκλογή του στο Προεδρικό Μέγαρο υπογράμμισε ότι «το να υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό ζητούμενο των καιρών», περιγράφοντας το ασταθές διεθνές περιβάλλον και τα αχαρτογράφητα νερά που δημιούργησε ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ. Το κυβερνητικό επιτελείο είναι προσηλωμένο στο διπλό στόχο της προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των μεγάλων αλλαγών με επίκεντρο και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στην εφαρμογή πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την εθνική στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, ένα οξύ κοινωνικό θέμα, το οποίο απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, θα παρουσιαστεί ένας οδηγός που καταγράφει τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται και θα προτείνει άλλες 29, με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα 5 θα είναι οριζόντια.
Με τις «κεραίες» τεντωμένες στην κοινωνία το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αφουγκραστεί τα «θέλω» των πολιτών, να διορθώσει αδικίες και να προχωρήσει στην προτεραιοποίηση αυτών, ώστε με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά τους. Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε στον «Ε.Τ.» «στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την πίτα για όλους» και αυτό επιτυγχάνεται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με πράξεις ώστε τα χρήματα να επιστρέφουν στην κοινωνία, συνέχιση μείωσης της ανεργίας αλλά και ενεργητικές πολιτικές όπως τη σημαντική αύξηση της περιμέτρου του εξωδικαστικού μηχανισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική μείωσης των φόρων, δίνοντας «ανάσα» στα μεσαία και μικρομεσαία εισοδήματα. Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός γραφείου επενδύοντας στην αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες με πρόθεση κυρίως να ακούσει τα προβλήματά τους και στη συνέχεια να προχωρήσει σε λελογισμένες παρεμβάσεις στο μέτρο του πολιτικά εφικτού.
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΥΣΕΑ
Αμυντική θωράκιση της χώρας μας
Οσον αφορά στην αμυντική θωράκιση της χώρας, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει βήμα βήμα την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με την Αγκυρα να μην κρύβει την ενόχλησή της. Σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος αντέδρασε έντονα μετά τις ανακοινώσεις για την αγορά 16 πυραύλων τύπου Exocet Block 3C, αλλά και την προαναγγελία του υπουργού Εθνικής Αμυνας για την προμήθεια 4ης φρεγάτας Belharra.
Σήμερα συνεδριάζει στις 11.00 το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια, να έχει προαναγγείλει την εισήγησή του για την απόκτηση άλλης μια ψηφιακής φρεγάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκρίνει τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και το 12ετές νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι επισήμως στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και της πόντισης του καλωδίου.
Οπως τονίζει η ελληνική πλευρά οι εργασίες θα ξεκινήσουν στον κατάλληλο χρόνο, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί δεσμευτική ημερομηνία, και μάλιστα υπογραμμίζουν ότι με βάση και το Διεθνές Δίκαιο μια τέτοια ερευνητική διαδικασία δεν υπόκειται σε άδεια.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης: «Εμείς δεν έχουμε σκοπό να απομειώσουμε κανένα δικαίωμα τρίτης χώρας, αλλά δεν θα ανεχθούμε και καμία απομείωση δικού μας δικαιώματος». Και θυμίζουν ότι πρόκειται για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο.