Επειτα από την ανάσα ανακούφισης που έδωσε στις αμερικανικές Big Tech, το περασμένο Σαββατοκύριακο, εξαιρώντας έξυπνα τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλα προϊόντα τεχνολογίας από τους δασμούς 125% για εισαγωγές αγαθών από την Κίνα, εντάσσοντάς τα σε κατηγορία με χαμηλότερο συντελεστή, ήρθε η σειρά της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διερευνά το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο πακέτο δασμών 25% που επέβαλε στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, ούτως ώστε να βοηθήσει «κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες» στη μεταβατική περίοδο προσαρμογής, δήλωσε προχθές βράδυ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Στη συνέχεια, ο Τραμπ είπε πως έρχονται δασμοί «προσεχώς» στα φάρμακα, που επί μήνες είχαν εξαιρεθεί από τον καταιγισμό δασμών. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε από χθες έρευνα για να εξακριβωθούν οι «επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια» και των εισαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων, μαζί με τους ημιαγωγούς, που είχαν προαναγγελθεί, προλειαίνοντας το έδαφος για επιβολή νέων δασμών, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
«Δεν θέλω να βλάψω κανέναν. Το ζητούμενο είναι να αποκαταστήσουμε το μεγαλείο της Αμερικής. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάζονται λίγο χρόνο ώστε να μεταφέρουν την παραγωγή τους από τον Καναδά, το Μεξικό και αλλού», δήλωσε ο Τραμπ έπειτα από συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας που, όπως οι τεχνολογικοί γίγαντες των ΗΠΑ, έχουν ένα μεγάλο κομμάτι της αλυσίδας παραγωγής τους σε γειτονικές χώρες μέχρι την Κίνα.
«Γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι οι δασμοί είναι πιθανό να υπονομεύσουν τον κοινό στόχο για την αναζωογόνηση της βιομηχανίας στη χώρα μας», απάντησε ο Ματ Μπλαντ, πρόεδρος της Ενωσης Αμερικανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών, που έχει προειδοποιήσει πως με την υφιστάμενη δέσμη δασμών απειλούνται θέσεις εργασίας και οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορεί να πληρώσουν ως και 12.000 δολάρια παραπάνω για την αγορά ενός αυτοκινήτου – ακόμη και της Ford ή της General Motors.
Και ενώ οι επικεφαλής των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών αισιοδοξούν, καμπανάκια συναγερμού ηχούν στις έδρες των φαρμακοβιομηχανιών. Σήμερα, οι ΗΠΑ προμηθεύονται το 19,8% των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων τους από την Ιρλανδία, το 10,8% από τη Γερμανία, το 10,7% από την Ελβετία και το 6% από την Κίνα, σημειώνει το BBC.
Κολοσσοί, όπως η AstraZeneca και η Sanofi, υπολογίζουν ήδη τις απώλειες από τον μαινόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, προσθέτει το Reuters. Πολλές εταιρίες έχουν εργοστάσια στις ΗΠΑ για την παραγωγή φαρμάκων, τα οποία πωλούνται στην Κίνα. Το Πεκίνο επέβαλε, το περασμένο Σάββατο, δασμούς 125% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ, απαντώντας στους δασμούς 145% που επέβαλε ο Τραμπ στην Κίνα.
Παράλληλα, με «πάγωμα» των παραλαβών Boeing συνεχίζει τα αντίποινα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Bloomberg. Η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες της χώρας να αναστείλουν τις παραλαβές αεροσκαφών και εξαρτημάτων από την αμερικανική εταιρία.
Φως στον ορίζοντα για εκτόνωση της έντασης με το Πεκίνο δεν φαίνεται, όπως δεν φαίνεται ούτε και με την Ε.Ε., που περιλαμβάνεται στο κλαμπ των περίπου 70 χωρών και οργανισμών κρατών που έχουν περιθώριο ενός τριμήνου, ώστε να κλείσουν συμφωνίες με την Ουάσιγκτον για τους νέους όρους στις εμπορικές σχέσεις τους, προτού τεθούν τελικά σε ισχύ οι «αμοιβαίοι» δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου.
«Οι ΗΠΑ δεν έφεραν ικανοποιητικές προτάσεις στο τραπέζι», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις συζητήσεις που είχαν την περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ.