Η πλειοψηφία των μελών της ΕΔΕΚΑΠ (κατά πληροφορίες 8-3) αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για έναν χρόνο ως ποινή για «προσβολή του προέδρου».
Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη «μέση λύση». Δηλαδή όχι την οριστική διαγραφή της κ. Μπατζελή, που θα αποτελούσε ένα μήνυμα πυγμής του ιδίου κατά του κύματος κριτικής και αμφισβήτησής του και θα χρειαζόταν μία δική του απόφαση στο μέλλον για να επανενταχθεί στο κόμμα, ούτε όμως και την απαλλαγή της.
Εισήγηση
Στην εισήγησή της, η επικεφαλής της ΕΔΕΚΑΠ Κορίνα Ζούπη -κατόπιν εισήγησης του κ. Ανδρουλάκη- φέρεται να πρότεινε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της κυρίας Μπατζελή για έναν χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι η κυρία Μπατζελή δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια εκ νέου για τα κομματικά όργανα, εφόσον το Συνέδριο διεξαχθεί το φθινόπωρο, όπως είναι προγραμματισμένο. Εκτός αν υπάρξει νέα απόφαση του κ. Ανδρουλάκη πριν το Συνέδριο, με την οποία θα ακυρωθεί η σημερινή απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλους προέδρους για άλλα στελέχη που διαγράφηκαν.
Υπόμνημα
Η κ. Μπατζελή προσήλθε χθες στη Χαριλάου Τρικούπη με τον αδελφό της Τάκη Μπατζελή, ο οποίος είναι επίσης μέλος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν απολογούμαι, καλούμαι να δώσω εξηγήσεις. Το υπόμνημα είναι έτοιμο. Θα αποφασίσουμε από κοινού για την επόμενη μέρα, ένας κύκλος ανοίγει, ένας κύκλος κλείνει», δήλωσε η ίδια, ενώ στο υπόμνημά της υποστήριξε ότι «με κανέναν τρόπο δεν πρόσβαλε ή μέμφθηκε τον πρόεδρο και μάλιστα με μια φράση που παρερμηνεύθηκε καταφανώς και εργαλειοποιήθηκε από παράγοντες εκτός του κόμματός μας, που προσπαθούν να μας μετακινήσουν από την αυτόνομη πορεία μας».
Οι πληροφορίες επιμένουν πως, εκτός από «παράγοντες εκτός κόμματος», θεωρεί υπεύθυνο για την παρερμηνεία τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο.
«Το να εμπλεκόμαστε σε στείρες αντιπαραθέσεις με πολιτικά πρόσωπα είναι μια λανθασμένη τακτική, που δεν συνάδει με τις αρχές και το ύφος του ίδιου του ΠΑΣΟΚ -αυτήν τη θεσμική συμπεριφορά έχω ακολουθήσει σε όλη μου τη διαδρομή και έτσι θα συνεχίσω», ενώ υπογραμμίζει πως «κανένας και καμία πρόεδρος ή γραμματέας του κόμματος, σε όλη τη δημιουργική, κυβερνητική αλλά και δύσκολη πορεία του ΠΑΣΟΚ, δεν απήγγειλε κατηγορία “επί προσωπικού” κατά μελών της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι όποιες πειθαρχικές ποινές εστιάζονταν στη διαφωνία έναντι της μη τήρησης συλλογικών αποφάσεων ή στην κατάφωρη παραβίαση αξιών και αρχών του κινήματος», ανέφερε ακόμα στο υπόμνημά της.
Η σπίθα
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης παράπεμψε την κ. Μπαζτελή στην ΕΔΕΚΑΠ για προσβολή του προσώπου του, μετά τις τηλεοπτικές δηλώσεις της περί «δεξιού πέτου» από το οποίο «κάποιος τον κρατά», φράσεις για τις οποίες η κ. Μπατζελή υποστηρίζει ότι δεν αφορούσαν στον πρόεδρο.
Νέο κύμα αμφισβήτησης του προέδρου
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή εξέλιξη θα ενεργοποιήσει νέο κύμα αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έδειξε να υπολογίζει περισσότερο από ό,τι πολλοί νόμιζαν τις εσωκομματικές ισορροπίες. Και μπορεί ως χθες τα κορυφαία στελέχη να προσέχουν και να μη δημοσιοποιούν τη διαφωνία και την κριτική τους, αλλά τώρα, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα αλλάξει. Ούτως ή άλλως, μέχρι να φτάσουμε ως εδώ είχαν σημειωθεί το «θερμό» επεισόδιο του Νίκου Ανδρουλάκη με την Ευαγγελία Λιακούλη και η προσπάθεια του Οργανωτικού του κόμματος και του στενού συνεργάτη του προέδρου Ηρακλή Δρούλια να αποβάλει τον Χάρη Καστανίδη από κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με έωλα επιχειρήματα, που έχουν ήδη διαμορφώσει βαρύ κλίμα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Στάση αναμονής
Το ερώτημα είναι, εν μέσω δυσμενών δημοσκοπήσεων, το πώς θα κινηθούν από εδώ και στο εξής οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου. Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε ήδη εκφράσει την διαφωνία του με την επιβολή όποιας ποινής κατά της κ. Μπατζελή, ενώ οι Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου επέλεξαν να μη μιλήσουν ως τώρα.