Παρά τις δηλώσεις της σκοπιανής κυβέρνησης περί νίκης του «ναι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος και τις θερμές παραινέσεις από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, για το επόμενο βήμα και να φέρει άμεσα τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα (στο 36,8%) θέτει πολλά εμπόδια στον δρόμο του Ζάεφ.
Από σήμερα κιόλας θα ξεκινήσουν οι επαφές των πολιτικών κομμάτων, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Ο Ζάεφ δεν κρύβει ότι βιάζεται πλέον και ότι αν στηθούν κάλπες, αυτό θα γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου. «Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία», είπε. Η συγκέντρωση, ωστόσο, της απαραίτητης πλειοψηφίας των δύο τρίτων για να περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή θεωρείται πολύ δύσκολη, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση του συντηρητικού VMRO-DPMNE δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές για το όνομα της χώρας.
Το κόμμα του Ζάεφ, η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας», (SDSM) μαζί με τα τέσσερα κόμματα της αλβανικής μειονότητας στη χώρα (DUI, BESA, AA και DPA), έχουν 69 από τους 120 βουλευτές στο σκοπιανό κοινοβούλιο. Για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 βουλευτές) ο Ζάεφ χρειάζεται άλλους 11 βουλευτές –τους οποίους πρέπει να πάρει από το VMRO).
Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμιά αχτίδα φωτός για σύγκλιση, καθώς το συντηρητικό VMRO του Χρίστιαν Μίτσκοτσκι είναι σαφώς αντίθετο στην επικύρωση της συμφωνίας. Πανηγύρισε, μάλιστα, για τη μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα ως «ήττα για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Η διάσπαση του VMRO με πιέσεις και υποσχέσεις (βουλευτές και εξέχοντα μέλη του εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς) είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες ψήφοι. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε, όμως, πως η κυβέρνηση Ζάεφ έχασε τη νομιμοποίησή της με το άκυρο δημοψήφισμα και γι’ αυτό πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.
«Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική… Θα νικήσουμε γιατί ο λαός είναι κατά της Συμφωνίας», πρόσθεσε.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Σε διάγγελμά του προς τον λαό και ο πρόεδρος της χώρας Γκέοργκι Ιβανόφ, που προέρχεται από το VMRO, τόνισε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής έδειξε πως η συμφωνία των Πρεσπών απορρίφθηκε. «Οσο και να το διαστρεβλώσει κάποιος δεν μπορεί να αλλάξει την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως το δημοψήφισμα απέτυχε. Ηρθε η ώρα της λογοδοσίας απέναντι στον μακεδονικό λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι υπολογισμοί
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ελπίζει ενδεχομένως πως θα καταφέρει να διασπάσει την αντιπολίτευση και να προσχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές.
Σε περίπτωση, όμως, που προσφύγει στις κάλπες –θα φανεί τις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσαν στελέχη της κυβέρνησης– εκτιμά πως έχει λάβει ήδη θετικό μήνυμα από τους ψηφοφόρους, καθώς οι 600.000 ψηφοφόροι είπαν «ναι» στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, πρέπει να υπολογιστεί ότι όλοι οι Αλβανοί ψήφισαν «ναι» -κι αν αφαιρεθούν αυτές οι ψήφοι ο αριθμός που μένει για τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του Ζόραν Ζάεφ είναι μικρός. Δεν είναι επίσης, βέβαιο, ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με τα αλβανικά κόμματα.
Σε ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλε» στα Σκόπια, έγινε φανερή η ενόχληση πολλών πολιτών –και ιδίως των νέων– από τη μεγάλη εκστρατεία υπέρ του «Ναι». Οπως τονίζει η DW, στους δρόμους των Σκοπίων οι αφίσες προέτρεπαν τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της «Ευρωπαϊκής Μακεδονίας», υπονοώντας ότι με την επικύρωση της συμφωνίας θα ανοίξει ο δρόμος στην Ε.Ε. και θα έρθει η οικονομική ανάκαμψη, ο δυτικός τρόπος ζωής.
Ομως οι νέοι πολίτες της ΠΓΔΜ δηλώνουν ότι αισθάνονται πως πιέζονται ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία για την άσκηση επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια. Επιπλέον, είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα επί Ζάεφ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία ύστερα από τις παλινωδίες και τα σκάνδαλα της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι. Ο πρώην πρωθυπουργός πρόκειται να δικαστεί για υποθέσεις διαφθοράς ενώ βύθισε τη χώρα οικονομικά με τα μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά σχέδιά του στα Σκόπια που κόστισαν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]