Αντίθετα, ο ευρωπαϊκός Τύπος εμφανίζεται πιο ισορροπημένος σε σχέση με την επόμενη μέρα και επιφυλακτικός για το κατά πόσο η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.
Ηδη από το βράδυ της Κυριακής, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ έσπευσαν να χαιρετίσουν το αποτέλεσμα, παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας.
Χθες οι Ευρωπαίοι επανήλθαν και, όπως τονίζουν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν σήμερα η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν, οι πολίτες της ΠΓΔΜ είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους και τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και της ευρωπαϊκής πορείας. Το Κοινοβούλιο καλείται τώρα να κάνει τα επόμενα βήματα, αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι μιλάνε για μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχής αλλά και για την πορεία της χώρας προς την Ε.Ε.
Στην Ευρωβουλή, οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων έσπευσαν επίσης να χαιρετίσουν τη συμφωνία.
Ο Γερμανός πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Ούντο Μπούλμαν, αφού χαιρέτισε το αποτέλεσμα διατύπωσε τη λύπη του για τη μεγάλη αποχή, την οποία απέδωσε στην παραπλανητική, όπως τη χαρακτήρισε, εκστρατεία τμημάτων της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ που αποθάρρυναν τους πολίτες να πάνε στις κάλπες. Ο επικεφαλής της ομάδας εξέφρασε την ανησυχία του και διατύπωσε αιχμές για ρωσική παρέμβαση στη διαδικασία, μέσω εκατοντάδων ιστότοπων εκτός ΠΓΔΜ που καλούσαν τον τελευταίο καιρό τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε επισκεφθεί τα Σκόπια μετέχοντας στην εκστρατεία υπέρ του «Ναι», χαιρέτισε την υποστήριξη που εκφράστηκε με το δημοψήφισμα στην αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. Ο γ.γ. της Συμμαχίας μίλησε για μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό. «Η πόρτα του NATO είναι ανοιχτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.
Σε «μήνυμα υποστήριξης για γρήγορη λύση του ονοματολογικού» μετέφρασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ. «Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα για να καταστεί δυνατή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.», είπε η αξιωματούχος της Αυστρίας, που ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου αυτό το εξάμηνο. Στη Βιέννη είχε γίνει η συνάντηση για το όνομα, ανάμεσα στους Νίκο Κοτζιά, Νικόλα Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς.
Και οι ΗΠΑ
Με μια υποστηρικτική δήλωση στην κυβέρνηση Ζάεφ (όπου και πάλι, η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως «Μακεδονία») το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους ηγέτες της ΠΓΔΜ «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους.
«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Δημοκρατία της Μακεδονίας την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ “Μακεδονίας” και Ελλάδας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]