Η συνέντευξη Ζάεφ στο περιοδικό δημοσιεύθηκε μια μέρα μετά από την επίσκεψη στην ΠΓΔΜ του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος περιοδεύει στα Δυτικά Βαλκάνια που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.
Το ονοματολογικό είναι ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω οριστική ημερομηνία ένταξης». Κάλεσε δε τη χώρα να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του ονοματολογικού σε συνεργασία με την Ελλάδα.
«Δεν διακρίνω κανένα λόγο να αλλάξουμε το σύνταγμά μας… Eνα σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί….», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ στο Σπίγκελ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την ελληνική πρόταση για αμετάφραστη χρήση του ονόματος σε διεθνές επίπεδο. «Θα πρέπει να αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λένε για παράδειγμα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)» τόνισε. Oπως είπε στη συνέχεια, είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Η Μακεδονία είναι μια ιστορική περιοχή που εκτείνεται σε τρεις χώρες: στη δική μας, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η χώρα μας είναι το βόρειο ή το άνω τμήμα. Το νότιο τμήμα είναι στην Ελλάδα, το ανατολικό στη Βουλγαρία».
Ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ειρωνικά, όταν ερωτήθηκε αν τα Σκόπια έχουν εδαφικές διεκδικήσεις: «Ναι, λοιπόν, τα καλοκαίρια θέλουμε να καταλαμβάνουμε τις ωραίες παραλίες και τα νησιά της Ελλάδας».
Απαντώντας ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «η ΠΓΔΜ πιστεύει ότι θα βρεθεί μια λύση εύκολη για την ίδια, ενώ, αντίθετα, η Ελλάδα πιστεύει σε μια δίκαιη λύση που θα έχει διάρκεια στον χρόνο». Ως προς τις αναφορές Ζάεφ στο Σύνταγμα –ότι απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών θα μπορούσε να επανέλθει σε μεταγενέστερο στάδιο– ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «νομίζω ότι όποιος κάνει συμφωνία δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει».
ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Λίβανος: Τουλάχιστον 6 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα - Οι 4 διασώστες
Για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις μίλησε από τα Τίρανα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα και κάλεσε τους Αλβανούς να λύσουν τα προβλήματα με την Ελλάδα «πριν φθάσει η ώρα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Οπως τόνισε, η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με τους γείτονές της (εννοώντας την Ελλάδα) και αυτό αποτελεί δέσμευση για την ένταξη. Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι το 2025 είναι εντελώς ενδεικτική ημερομηνία εισδοχής των υποψηφίων προς ένταξη βαλκανικών χωρών, καθώς «δεν υπάρχει αυτοματισμός».
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επικυρωθεί από τον Αλβανό πρόεδρο η εντολή για πληρεξούσιο στην επιτροπή Αλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για τη νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο. Επίσης, ο Ράμα αναφέρθηκε στη διαδικασία ελέγχου των δικαστών και εισαγγελέων που αποτελεί το πρώτο βήμα για τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη. Μέχρι την άνοιξη θα διαπιστωθεί, εξ άλλου, αν έχουν μειωθεί οι καλλιέργειες κάνναβης, που επίσης αποτελεί προϋπόθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]