Λειτουργία του σημαντικού αυτού οργάνου, αποτελεί η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οι οποίες είναι απαραίτητες για την φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη, τη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού για την εύρυθμη λειτουργία όλων των συστημάτων. Η πιο συχνά εμφανιζόμενη πάθηση του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο οποίος σχετίζεται με τη μειωμένη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα ή την ανεπαρκή λειτουργία.
Τι προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό;
Ο υποθυρεοειδισμός είναι συχνά αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης ασθένειας, της νόσου Hashimoto, όπου αντισώματα καταστρέφουν τον ιστό του θυρεοειδή με αποτέλεσμα η παραγωγή ορμονών να σταματάει. Άλλες αιτίες υποθυρεοειδισμού είναι η χρήση θυρεοστατικών φαρμάκων κατά τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, η χειρουργική ολική αφαίρεση του θυρεοειδή π.χ. λόγω ύποπτων όζων, θεραπεία με ραδιενέργεια στην περιοχή του λαιμού, καθώς και κάποια φάρμακα όπως το λίθιο ή, πιο σπάνια, η αμιοδαρόνη.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση και μπορεί να είναι τα εξής:
• Κούραση
• Βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία
• Ευαισθησία στο κρύο
• Αύξηση βάρους
• Δυσκοιλιότητα
• Ξηροδερμία και τριχόπτωση
• Βραχνάδα
• Υψηλή χοληστερόλη
• Διαταραγμένη αρτηριακή πίεση
• Κατάθλιψη
Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται μέσω του προσδιορισμού των θυρεοειδικών ορμονών σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού γίνεται μέσω χορήγησης φαρμάκου που βασίζεται στην αποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών πάντα με την κλινική αξιολόγηση και καθοδήγηση από ενδοκρινολόγο.
Υποθυρεοειδισμός & αύξηση βάρους
Ειδικότερα, ο υποθυρεοειδισμός μειώνει την ικανότητα του σώματος να χάνει κιλά μιας και παρατηρούνται τα ακόλουθα:
- Μείωση μεταβολισμού: Ο μεταβολισμός είναι το πόσο γρήγορα τα κύτταρα σας μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια. Όσο πιο αργή είναι η διαδικασία, τόσο λιγότερες θερμίδες καίτε, με αποτέλεσμα να αποθηκεύουμε ευκολότερα λίπος. Οι ορμόνες Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (θυροξίνη) ρυθμίζουν τις μεταβολικές διεργασίες σε κυτταρικό επίπεδο. Η περιορισμένη παραγωγή τους στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού εξηγεί την επιβράδυνση του μεταβολισμού και την ευκολότερη αύξηση βάρους. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) είναι μειωμένος στα άτομα με υποθυρεοειδισμό, γεγονός που εξηγεί την αύξηση βάρους, η οποία κυμαίνεται από 3-5 κιλά. Επιπλέον, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό έχουν μεγαλύτερη τάση να συσσωρεύουν αλάτι και νερό, μία κατάσταση που είναι γνωστή ως κατακράτηση υγρών (πρήξιμο) και συνδέεται με την απότομη αύξηση βάρους.
- Μυϊκή αδυναμία: Ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε κόπωση των μυών, μιας και τα κύτταρα χρειάζονται θυρεοειδικές ορμόνες για να παράγουν ενέργεια. Οι μυς αποτελούν το πιο σημαντικό μεταβολικά ενεργό ιστό, οπότε η μυϊκή κόπωση και αδυναμία, οδηγούν σε χαμηλότερη σωματική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Βασικές διατροφικές οδηγίες για τον υποθυρεοειδισμό
Η διατροφή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Ορισμένες τροφές μπορεί να βελτιώσουν ορισμένα συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να τα επιδεινώσουν ή να παρεμποδίσουν τη θεραπεία.
Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν τα ακόλουθα:
Τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε βρογχογόνες ενώσεις (goitrogens), που μπορούν να καταστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς παρεμβαίνοντας στην απορρόφηση του ανόργανου ιωδίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα.
Τα τρόφιμα που περιέχουν βρογχογόνα είναι συνήθως πράσινα σταυρανθή λαχανικά, όπως:
• Λαχανάκια Βρυξελλών
• Mπρόκολο
• Kουνουπίδι
• Λάχανο
Ωστόσο, σε κανονικές ποσότητες, τα λαχανικά που περιέχουν βρογχογόνα είναι ευεργετικά για τη γενική υγεία και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Επιπλέον, το μαγείρεμα των λαχανικών απενεργοποιεί τις βρογχογόνες ενώσεις.
Σόγια: Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η σόγια μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα παράγει θυρεοειδικές ορμόνες.
Σε μια μελέτη περίπτωσης, μια 72χρονη γυναίκα ανέπτυξε σοβαρό υποθυρεοειδισμό αφού κατανάλωνε τακτικά ένα ρόφημα με σόγια για 6 μήνες. Η κατάσταση του ατόμου βελτιώθηκε αφού σταμάτησε να πίνει το ρόφημα και άρχισε να παίρνει φάρμακα υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών.
Ωστόσο, άλλη έρευνα έχει βρει ότι η σόγια δεν έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα του θυρεοειδούς. Ο εντοπισμός των επιπτώσεων της σόγιας στη λειτουργία του θυρεοειδούς απαιτεί περισσότερη έρευνα.
Γλουτένη: Τα άτομα με νόσο του Χασιμότο – μια αιτία υποθυρεοειδισμού – είναι πιο πιθανό να έχουν κοιλιοκάκη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει επειδή η Χασιμότο και η κοιλιοκάκη είναι και οι δύο τύποι αυτοάνοσης διαταραχής και ένα άτομο με μία από αυτές τις διαταραχές είναι πιο πιθανό να αναπτύξει άλλη. Η έρευνα προτείνει επίσης ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με Χασιμότο που δεν έχουν κοιλιοκάκη.
Αυτή η ασθένεια προκαλεί χρόνια φλεγμονή και βλάβη στο λεπτό έντερο λόγω της κατάποσης γλουτένης, μιας πρωτεΐνης στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη. Η θεραπεία της κοιλιοκάκης περιλαμβάνει τη μετάβαση σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό που σχετίζεται με αυτοάνοση μπορεί να δοκιμάσουν να κάνουν χωρίς γλουτένη για να δουν εάν τα συμπτώματά τους βελτιώνονται.
Επεξεργασμένες Τροφές: Η μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και πρόσθετων σακχάρων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων, στη διαχείριση του βάρους και στην ενίσχυση της συνολικής ευεξίας.
Παραδείγματα εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών που περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης περιλαμβάνουν:
• Junk food (burger, πίτσα, σφολιάτες)
• Αλλαντικά
• Ντόνατς
• Έτοιμα κέικ
• Ανθρακούχα αναψυκτικά
*Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Η Άση Μπήλιου εφιστά την προσοχή: Αυτά είναι τα τυχερά ζώδια του Αγίου Βαλεντίνου
- Γοητευτικός 46αρης – Πώς είναι σήμερα ο σύζυγος της Μαριέττας Χρουσαλά, Λέων Πατίτσας
- Πως εμφανιζόταν η Ελένη Μενεγάκη όταν ήταν έγκυος
- Ζώδια: Ερμής και Πλούτωνας φέρνουν κινδύνους σε ταξίδια και σκάνδαλα – Ποιοι να προσέξουν
- Ο Αρκάς μας λέει καλημέρα με ένα άγριο ξύπνημα από τον Φεβρουάριο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr