Αυτό συμβαίνει γιατί ο μέσος όρος των χιλιομέτρων που διανύει ένας Ευρωπαίος οδηγός είναι περίπου 60-70 χιλιόμετρα με τα 35 χιλιόμετρα εξ αυτών γίνονται αποκλειστικά στο κέντρο των πόλων.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε σε παγκόσμια κλίμακα η Volvo και διαπίστωσε ότι το 41,4% των χιλιομέτρων που διανύει ένα δικό της plug-in αυτοκίνητο γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κάτω από ιδανικές συνθήκες πέδησης και φρεναρίσματος η απόσταση και το ποσοστό να μεγαλώσουν, καθώς τα υβριδικά αυτοκίνητα επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους κάθε φορά που ο οδηγός πατάει φρένο. Η έρευνα έγινε πάνω σε αυτοκίνητα της Volvo, που, όμως, έχοντας ως δεδομένο τα συγκεκριμένα ποσοστά, οι αποκλείσεις υβριδικών αυτοκινήτων άλλων εταιρειών δεν έχουν τεράστιες διαφορές.
Η Ελλάδα, μάλιστα, αναδεικνύεται από τις πρωταθλήτριες της οικονομίας οδήγησης, καθώς το ποσοστό για κίνηση με καθαρά ηλεκτρική ενέργεια από το 41,4% ξεπερνάει το 50%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να φιγουράρει πρώτη μεταξύ των Σκαδιναβικών Χωρών.
Το συμπέρασμα από αυτήν την εξέλιξη είναι ότι ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια αποκτάει οδηγική συνείδηση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Πλέον, οδηγεί συνειδητά και συνετά και περνάει σε ένα άλλο επίπεδο, όπως και το όχημά του. Η σουηδική εταιρεία, για να επιβραβεύσει αυτήν την προσπάθεια των Ελλήνων οδηγών, προτίθεται να επιδοτήσει και να αποζημιώσει τους κατόχους plug-in υβριδικών αυτοκινήτων για την ηλεκτρικά ενέργεια που ξόδεψαν σε διάστημα ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι όση ηλεκτρική ενέργεια αγόρασε το όχημα από τους παρόχους ενέργειας σε διάστημα ενός έτους, θα τους καταθέσει το τίμημα σε τραπεζικό λογαριασμό με την τιμή κιλοβαρότας που αγοράζουν από επίσημους παρόχους. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένα αυτοκίνητο σε διάστημα ενός έτους ξοδέψει 10.000 Kw, ο οδηγός θα πάρει πίσω το αντίστοιχο ποσό. Μία κίνηση, που θα πρέπει να βρει μιμητές και από άλλες εταιρείες, καθώς αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο αγοράς υβριδικού αυτοκινήτου, ενώ συμβάλλει αποφασιστικά στην απόκτηση οικολογικής συνείδησης.
Όλα δείχνουν ότι η αυτοκίνηση με τα στενά όρια που την ξέραμε μέχρι σήμερα αλλάζει. Νέοι κανόνες μπαίνουν στο τραπέζι, καθώς η ηλεκτροκίνηση είναι προ των πυλών.
Αυτό θα αλλάξει και τους κανόνες παραγωγής αυτοκινήτων, καθώς ένα μέσο αυτοκίνητο από το 100% των συνολικών ρύπων που εκπέμπει στο περιβάλλον, το 59% εκπέμπεται λόγω της λειτουργίας του, το 5% προέρχεται από τις διοικητικές υπηρεσίες και το 36% προέρχεται από τα παραγόμενα ανταλλακτικά, σέρβις και συναφή στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την τάση πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών, κυρίως πολυτελών εταιρειών, για την ύπαρξη μίας υβριδικής έκδοσης για κάθε μοντέλο. Στοιχείο σημαντικό που θα συμβάλει στη μετάβαση στην νέα εποχή που αρχίζει να ανατέλλει. Αυτή της ηλεκτροκίνησης, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.