Ο Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να χάσει την εξουσία και μετέρχεται κάθε μέσο για να το πετύχει. Τάζει τα πάντα στους πάντες αδιαφορώντας αν τινάζει στον αέρα τα δημόσια ταμεία και την τουρκική λίρα. Τελευταίο του πυροτέχνημα η αύξηση του κατώτατου μισθού στις 15.000 λίρες στο Δημόσιο, που ισοδυναμούν με 768 ευρώ – ποσό ονειρεμένο για τα τουρκικά δεδομένα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το τοπίο αγρίεψε στο παρά πέντε με τη «ροζ εκτέλεση» του υποψήφιου προέδρου Μουχαρέμ Ιντζέ από σκοτεινά κέντρα, ενός επιφανειακά κεμαλιστή, που λειτουργούσε όμως σαν Δούρειος Ιππος του Ερντογάν. Η στοχοποίηση της Ρωσίας από τον Κιλιτσντάρογλου πρόσθεσε έντονο γεωπολιτικό σασπένς, ενώ τα τεράστια εσωτερικά και διεθνή διακυβεύματα της κάλπης μάς προδιαθέτουν για ακραίες εξελίξεις.
Κανείς δεν ξέρει θα γίνει, αν ο Ερντογάν θα επιχειρήσει νοθεία και σε ποια έκταση. Τα σημάδια πάντως είναι ανησυχητικά. Για ποιο λόγο άραγε ο («σεσημασμένος» για τον Εβρο και άλλες βρόμικες αποστολές) υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ζήτησε από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή να στήσει δικό του παράλληλο μηχανισμό καταμέτρησης στο υπουργείο του; Δεν εμπιστεύεται το ανεξάρτητο διοικητικό σώμα ή έχει κάτι άλλο κατά νου; Μπορεί το αίτημά του να απορρίφθηκε, αλλά η εταιρία συμβούλων πολιτικού ρίσκου Teneo αποκάλυψε ότι ο παράλληλος κυβερνητικός μηχανισμός υπάρχει και θα λειτουργήσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να δούμε την Εφορευτική Επιτροπή και το υπουργείο Εσωτερικών να εκδίδουν διαφορετικά αποτελέσματα, όπως στις… φοιτητικές εκλογές. Ο Μουχαρέμ Ερκέκ, νομικός υπεύθυνος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, προειδοποίησε ήδη με αυστηρές κυρώσεις τους κρατικούς λειτουργούς που θα δεχτούν να εκτελέσουν παράνομες εντολές των ισλαμιστών υπουργών και ανώτατων αξιωματούχων, ενεργοποιώντας το σκοτεινό σύστημα εκλογικής καταμέτρησης GAMER (τουρκικό αρκτικόλεξο που σημαίνει Κέντρο Συντονισμού Ασφάλειας και Εκτακτων Καταστάσεων).