ΔΕΝ υπάρχουν και πολλά «αντίδοτα» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Λιγότερες ημέρες διακοπών και αυστηρό οικονομικό πλαίσιο ανάλογα με την τσέπη του κάθε νοικοκυριού.
ΥΣΤΕΡΑ από αρκετά χρόνια έχει επανέλθει η φιλοξενία σε σπίτια είτε εξοχικά είτε στο χωριό. Αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση, για να αποφύγει κανείς τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά και στη value for money αξία των ενοικιαζόμενων ακινήτων.
Η δεύτερη αλλά εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το τρίπτυχο πρωινό, καφές, φαγητό. Ολο και περισσότερο ακούγεται στην παραλία η ατάκα «πάμε να μαγειρέψουμε στο σπίτι».
ΤΟΣΟ οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και airbnb όσο και οι ταβέρνες και τα εστιατόρια πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα της τσέπης.
ΔΕΝ γίνεται ο καθένας να πουλάει όσο γουστάρει έναν καφέ, ένα μαγειρευτό φαγητό ή ακόμα και ένα σουβλάκι.
ΣΕ αρκετά νησιά και τουριστικούς προορισμούς, πέρα από την κλασική γκρίνια των επιχειρηματιών, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχει μειωμένη κίνηση στην εστίαση, αν και λόγω των ανατιμήσεων οι τζίροι είναι αυξημένοι.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΓΙΑ μία ακόμη χρονιά η συνολική εικόνα του τουρισμού είναι θετική. Ολα δείχνουν πως θα σπάσουν τα ρεκόρ τόσο στις αφίξεις ξένων τουριστών όσο και στις εισπράξεις.
ΑΛΛΑ χρειάζεται προσοχή. Το καμπανάκι χτύπησε φέτος σε Μύκονο και Σαντορίνη. Οι τουρίστες, ακόμα κι αν έχουν γεμάτα πορτοφόλια, δεν είναι κορόιδα να πληρώνουν χρυσά υπηρεσίες και προϊόντα που δεν αξίζουν τα λεφτά τους.
ΑΝ δεν προσέξουν οι επιχειρηματίες και στους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς, τότε μπορεί να την πατήσουν με τον ίδιο τρόπο. Οι ξένοι βλέπουν και συγκρίνουν τις τιμές σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Είναι απόλυτα λογικό να προτιμήσουν να κάνουν διακοπές για περισσότερες ημέρες σε ένα πιο φτηνό μέρος παρά να ξεπαραδιαστούν.
ΟΠΩΣ σε όλα τα πράγματα στη ζωή, το δύσκολο δεν είναι να φτάσει κάποιος στην κορυφή, αλλά να κρατηθεί σε αυτήν. Το ίδιο ισχύει και στον τουρισμό. Ας προσγειώσουν, λοιπόν, τις τιμές οι επαγγελματίες της διαμονής και της εστίασης, γιατί αλλιώς μπορεί να προσγειωθούν ανώμαλα στα επόμενα χρόνια.