Η ανατροπή του φιλοδυτικού προέδρου Μπαζούμ από τους στρατιωτικούς ήταν απλώς το επιστέγασμα του αντιγαλλικού μένους που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια -από τους Ρώσους, όπως υποστηρίζει το Παρίσι.
Από τις 26 Ιουλίου που σημειώθηκε το πραξικόπημα, τα ρωσικά χρώματα εμφανίστηκαν ξαφνικά στους δρόμους των πόλεων του Νίγηρα, που αποτελεί την τέταρτη απώλεια γαλλικής επιρροής, μετά την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο.
Κρατώντας ρωσικές σημαίες, χιλιάδες πολίτες του Νίγηρα συμμετείχαν στην πρόσφατη διαδήλωση υπέρ των πραξικοπηματιών, στην πρωτεύουσα Νιαμέι και αρκετοί από αυτούς επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία. Η Γαλλία, άλλοτε κυρίαρχη αποικιακή δύναμη, φαίνεται ότι είναι ο βασικός στόχος των πραξικοπηματιών στο Νίγηρα.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Ενδεικτική είναι η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, η οποία μίλησε για «οργανωμένη, βίαιη διαδήλωση με ρωσικές σημαίες, αντιγαλλικά συνθήματα και όλα τα υλικά της αποσταθεροποίησης αλά ρωσοαφρικανικά». Οι Γάλλοι μιλούν για «οπορτουνιστική» στάση της Μόσχας και υποδαύλιση των αντιγαλλικών αισθημάτων που είναι ριζωμένα σε πολλούς κατοίκους της φτωχής, περίκλειστης χώρας.
Η Μόσχα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική και σε άλλες χώρες της Αφρικής, εφαρμόζοντας στρατηγική που συνδυάζει την προπαγάνδα με τις πωλήσεις όπλων, την παροχή βοήθειας με μισθοφορικές ομάδες (βλέπε Wagner) προωθώντας παράλληλα, την οικονομική δραστηριότητα με τις εξορύξεις. Η επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική επικεντρώνεται στην περιοχή του Σαχέλ, όπου μισθοφόροι και ρωσικές εταιρίες επηρεάζουν τις αδύναμες κυβερνήσεις.
Γάλλοι αξιωματούχοι μιλούν για «αποδυνάμωση της Ευρώπης στην Αφρική», αν και η εξέλιξη αφορά κυρίως τη γαλλόφωνη Αφρική. «Από μικρός ήμουν αντίθετος με τη Γαλλία.
Εχει εκμεταλλευτεί τα πλούτη της χώρας μου, το ουράνιο, το χρυσό» δήλωσε στο BBC ένας επιχειρηματίας από το Ζιντέρ, όπου έγιναν οι πρόσφατες διαδηλώσεις.