Αυτά φέρεται να λέει η αρχηγός από την Ουκρανία, το πρωταγωνιστικό μέλος της συμμορίας του «γρηγορόσημου» στις κτηματικές υπηρεσίες, με αποδέκτη το «δεξί της χέρι», έναν διεκπεραιωτή σαν την ίδια.
Η V.N., η αρχηγός από την Ουκρανία, ήταν η μόνη που βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία με τους υπαλλήλους των κτηματολογικών γραφείων της Αττικής, παρέδιδε η ίδια της αιτήσεις των «πελατών». Εκείνη έκανε συναντήσεις με τους υπαλλήλους για να τους παραδώσει χρήματα, ενώ πήγαινε στα κτηματολογικά γραφεία προκειμένου να πιέσει για την ταχύτερη δυνατή έκδοση των επίμαχων εγγράφων-πιστοποιητικών.
Σε περίπτωση που το έγγραφο-πιστοποιητικό εκδιδόταν κανονικά, το κόστος της «επίσπευσης» κυμαινόταν μεταξύ 300 και 800 ευρώ, ανάλογα με το κτηματολογικό γραφείο που αναλάμβανε τη διεκπεραίωση, ενώ σε περίπτωση που αυτό απορριπτόταν η αμοιβή του υπαλλήλου ήταν 100 ευρώ.
Η ανώνυμη καταγγελία για τον χρηματισμό των υπαλλήλων έφθασε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της υπηρεσίας. Τα στελέχη της, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, συνέλαβαν 9 άτομα, εκ των οποίων τρεις ιδιώτες και 6 υπαλλήλους, σε οκτώ κτηματολογικά γραφεία σε Αθήνα, Καλλιθέα, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Κορωπί, Περιστέρι, Ηλιούπολη και Πειραιά. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη 56 ατόμων, 40 εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν για δωροδοκία υπαλλήλου.
Το χρηματικό ποσό που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι φθάνει τις 100.000 ευρώ, ενώ 150 είναι οι περιπτώσεις «επίσπευσης» της έκδοσης εγγράφων-πιστοποιητικών έναντι αμοιβής. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν, μεταξύ άλλων, πλήθος εγγράφων με αριθμούς πρωτοκόλλων υποθέσεων από τις οποίες διαπιστώθηκε «επίσπευση» των διαδικασιών και περισσότερα από 60.000 ευρώ.
Επίσπευση
Η Ουκρανή αρχηγός και οι συνεργοί της εκμεταλλεύονταν τον αργό ρυθμό της διαδικασίας έκδοσης εγγράφων-πιστοποιητικών, λόγω του πλήθους των αιτήσεων που κατατίθεντο καθημερινά στα κτηματολογικά γραφεία.
Ετσι, μέσω διεκπεραιωτών και ενδιάμεσων, λάμβαναν χρηματικά ποσά για την «επίσπευση» έκδοσης αιτήσεων εξωδικαστικών διορθώσεων, άρσης βαρών ακινήτων, μετεγγραφές ακινήτων και άλλων πιστοποιητικών. Η διαδικασία στην περίπτωση καταβολής «γρηγορόσημου», ολοκληρωνόταν συνήθως εντός 2 μηνών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η έκδοση ξεπερνούσε τους 6 μήνες, χωρίς οι αστυνομικοί να μπορούν να εξακριβώσουν αν αυτή η καθυστέρηση ήταν σκόπιμη από τα μέλη του κυκλώματος για να υποκύψουν οι πολίτες στην καταβολή χρημάτων.
Παρότι τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιούργησε εφαρμογή συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ελέγχου, καταχώρισης και έκδοσης των εγγράφων-πιστοποιητικών, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλεύονταν τον μεγάλο όγκο αιτήσεων και συνέχιζαν ακάθεκτοι τη δράση τους, για την οποία δεν έχει προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα έναρξης.
Κύκλωμα στο Κτηματολόγιο: Οι διώξεις
Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε βάρος των εννέα συλληφθέντων για την υπόθεση της διαφθοράς στα κτηματολογικά γραφεία προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Ειδικότερα, στους κατηγορουμένους ασκήθηκε δίωξη για τα εξής αδικήματα: δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και συρροή (στρέφεται κατά των 6 υπαλλήλων), άμεση συνέργεια στη δωροληψία, κατά συναυτουργία και κατά συρροή (αφορά τους 3 ιδιώτες). Ακόμη στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση περιλαμβάνονται επιπλέον 56 πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν συλληφθεί αλλά βρίσκονται αντιμέτωπα με τα εξής αδικήματα: δωροδοκία υπαλλήλου κατά συρροή και μη, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράνομη οπλοκατοχή.
Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο έθεσε σε αργία τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.