ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες, η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών ανέβηκε στη δεύτερη θέση του κόσμου. Εχασε στα πέναλτι, δηλαδή σε μία λεπτομέρεια, τον παγκόσμιο τίτλο. Και δεν είναι κάτι ξαφνικό. Και στους Ολυμπιακούς του Τόκιο ασημένιο μετάλλιο είχαν κερδίσει. Εδώ και μία δεκαετία η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4-5 κορυφαίες ομάδες του πλανήτη.
ΑΠΟ κοντά και η Εθνική Γυναικών, που βρίσκεται σταθερά στην οκτάδα και φλερτάρει με την τετράδα. Σε υψηλό επίπεδο και όλες οι εθνικές ομάδες αγοριών και κοριτσιών.
ΟΛΑ αυτά τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, έχουν επιλέξει ένα άθλημα το οποίο είναι σχεδόν απίθανο να τους κάνει πλούσιους. Το αντίθετο, τις περισσότερες φορές δεν μπορεί καν να τους προσφέρει τα αναγκαία προς το ζην.
ΤΟ κράτος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα γι’ αυτό. Ολα τα σπορ έχουν τη δική τους αγορά, που καθορίζει συμβόλαια και αποδοχές.
ΤΟ κράτος, όμως, μπορεί να κάνει κάτι άλλο, που είναι επίσης σημαντικό. Να φτιάξει, να συντηρήσει και να αναβαθμίσει τις υποδομές: τις πισίνες.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΕΔΩ και δεκαετίες έχουν φτιαχτεί λίγες καινούργιες πισίνες. Μια ευτελούς τύπου «αναβάθμιση» έγινε τη δεκαετία του ’90, όταν τα περισσότερα ανοικτά κολυμβητήρια μετασκευάστηκαν σε «κλειστά», με τραγικές κατασκευές, όπως στη Νέα Σμύρνη, το Χαλάνδρι, τη Νίκαια. Το «Σεράφειο» χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να ξαναχτιστεί.
ΣΤΙΣ περισσότερες πισίνες συνωστίζονται ομάδες κολύμβησης, πόλο, συγχρονισμένης. Γίνεται «σφαγή» για τα ωράρια. Πολλές φορές το νερό δεν έχει καν τη σωστή θερμοκρασία. Για τα αποδυτήρια ας μη μιλήσουμε καν. Για γυμναστήρια στις εγκαταστάσεις; Σχεδόν ανύπαρκτα.
ΕΔΩ το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο -απέναντι από το Ζάππειο- παραμένει κλειστό εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Το ίδιο, βέβαια, γινόταν κάθε λίγο και λιγάκι από τη δεκαετία του ’80, όταν ανακατασκευάστηκε. Η ΕΟΕ δεν είχε χρήματα, πριν από λίγο καιρό το παραχώρησε στην Περιφέρεια Αττικής. Για να δούμε αν θα ασχοληθεί κανείς, ώστε να επαναλειτουργήσει.
ΑΣ κοιτάξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, σε άλλα προγράμματα ευρωπαϊκών κονδυλίων, δεν μπορεί, όλο και κάτι θα υπάρχει. Αξίζει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατασκευής νέων κολυμβητηρίων ή εκσυγχρονισμού όσων υπάρχουν. Και όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, ο Γιώργος Μαυρωτάς, είναι ένας από τους κορυφαίους πολίστες όλων των εποχών. Ξέρει τις ανάγκες και τα προβλήματα της υδατοσφαίρισης, αλλά και όλων των αθλημάτων του υγρού στίβου. Αξίζει να πάρει την πρωτοβουλία.
ΚΡΙΜΑ είναι. Αν με χαμηλού επιπέδου κτιριακές υποδομές βγάζουμε παγκόσμιους πρωταθλητές, τότε μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν αν όλα δούλευαν όπως έπρεπε.