Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μερτς ζήτησε να αποκτήσει λόγο η Γερμανία και για την πυρηνική αποτροπή της Ευρώπης μαζί με Βρετανία-Γαλλία, μολονότι η ίδια δεν διαθέτει πυρηνικά! Προτού μεταβεί χθες στο Παρίσι για να συναντήσει τον πρόεδρο Μακρόν και στη συνέχεια στη Βαρσοβία για τις πρώτες συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, ο Μερτς κάλεσε μέσω της ZDF την αμερικανική κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει στις πολιτικές και κομματικές υποθέσεις της Γερμανίας.
«Εγώ δεν αναμίχθηκα στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, ούτε πήρα θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου», τόνισε ο 69χρονος Χριστιανοδημοκράτης ηγέτης, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό της χώρας του ως «μεταμφιεσμένης τυραννίας» από τον επικεφαλής του Στ. Ντιπάρτμεντ, Μάρκο Ρούμπιο. Αυτό έγινε με αφορμή τον χαρακτηρισμό της «εξτρεμιστικής οντότητας» που έδωσε στην ακροδεξιά AfD η γερμανική μυστική υπηρεσία BfV (Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος).
Φρίντιχ Μερτς: Τα μηνύματα του στις ΗΠΑ
Σφίγγοντας τη γροθιά του στην Αμερική με τρόπο που δεν το έκανε ποτέ ο ήπιων τόνων Σοσιαλδημοκράτης προκάτοχός του, Ολαφ Σολτς, ο Μερτς ξεκαθάρισε ότι θα πει στον Τραμπ πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ, διαθέτει περισσότερους καταναλωτές από ό,τι η Αμερική και ο Καναδάς μαζί και είναι σε μεγάλο βαθμό ενωμένη.
Στη συνέντευξη Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο καγκελάριος τόνισε πως η Γερμανία θέλει να μιλήσει με τη Γαλλία και τη Βρετανία για την πυρηνική αποτροπή της Ευρώπης, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποκαθιστούμε τις εγγυήσεις ασφαλείας των Αμερικανών συμμάχων μας». Ο Μερτς υποστήριξε ότι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ δεν αποδυναμώνει την Ατλαντική Συμμαχία, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκροτήσουν ένα γαλλογερμανικό Συμβούλιο Αμυνας και Ασφάλειας, που θα συνεδριάζει τακτικά για επιχειρησιακά και στρατηγικά ζητήματα.
Η σημαντικότερη αποστολή του όμως θα είναι η δημιουργία ενός γαλλογερμανικού προγράμματος αμυντικής καινοτομίας για την ανάπτυξη αρμάτων, μαχητικών αεροσκαφών και «πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς», όπως τόνισε ο Μακρόν. Ο Μερτς, πάντως, παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επίτευξη και τήρηση κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί χωρίς ακόμα ισχυρότερη πολιτική και στρατιωτική δέσμευση της Αμερικής». Οι δύο ηγέτες κάλεσαν ακόμη Ινδία και Πακιστάν σε αποκλιμάκωση, ενώ ο Μακρόν χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχέδια του Ισραήλ για εκτόπιση του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας.