ΦΕΤΟΣ, ξαφνικά, έγινε ένα… θαύμα. Οι ξαπλώστρες περιορίστηκαν μόλις στο ένα τέταρτο της παραλίας και ο υπόλοιπος χώρος έμεινε ελεύθερος. Το παραπάνω ρεπορτάζ μετέφερε φίλος που κάνει τις διακοπές του σε νησί των Κυκλάδων.
ΤΟ… θαύμα οφείλεται στο myCoast, όπως λέγεται η «έξυπνη» εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών για τα κινητά τηλέφωνα. Πώς ξεκίνησαν όλα; Η ιστορία είναι γνωστή. Από το περσινό αυθόρμητο «κίνημα της πετσέτας». Από πολίτες που αποφάσισαν να μην ανέχονται άλλο την παράνομη κατάληψη παραλιών και αντέδρασαν όμορφα και ωραία, χωρίς εντάσεις και παρεκτροπές.
ΑΠΟ το «κίνημα της πετσέτας», η μπάλα πέρασε στο γήπεδο της κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έδειξαν, όπως γινόταν συνήθως στο παρελθόν, αδιαφορία. Αντιθέτως. Αρχισαν ελέγχους, έριξαν πρόστιμα, έβαλαν λουκέτο σε επιχειρήσεις. Δόθηκε σαφές μήνυμα πως κανένας επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να παραβαίνει τους κανόνες.
Oι εκλογές των social media στη Γερμανία
ΚΑΙ μετά έγιναν δύο ακόμα πιο σημαντικά βήματα. Πλέον, όλες οι παραλίες βγαίνουν προς δημοπρασία με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Και, βέβαια, δημιουργήθηκε η εφαρμογή myCoast. Οι πολίτες μπορούν να κάνουν καταγγελίες για αυθαιρεσίες από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ακτές. Αυτός, προφανώς, είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των επιχειρηματιών, γιατί γνωρίζουν πως μετά τις καταγγελίες θα έρθει η ώρα του ελέγχου.
ΑΠΟ την αρχή του καλοκαιριού έχουν γίνει περισσότερες από 12.500 καταγγελίες πολιτών. Εχουν ελεγχθεί πάνω από 1.600 επιχειρήσεις, έχουν μπει τσουχτερά πρόστιμα και 36 λουκέτα. Δεν έγινε, λοιπόν, κάποιο… θαύμα, απλά επιβλήθηκαν οι νόμοι και οι κανόνες.
ΚΑΙ ύστερα από αυτή τη μεγάλη επιτυχία προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Γιατί δρούσαν ανεξέλεγκτοι οι επιχειρηματίες των beach bars; Γιατί, ενώ πλήρωναν χρήματα για κάποια συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, είχαν την ευχέρεια να τοποθετούν ομπρελοκαθίσματα σε πενταπλάσια και δεκαπλάσια έκταση; Γιατί δεν τους είχε ελέγξει κανείς τόσα χρόνια; Γιατί υπήρχε τόση αδιαφορία από τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες Aρχές; Επρόκειτο για… ωχαδερφισμό του κράτους ή κάποιοι έπαιρναν μίζες, για να αφήνουν τις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι ήθελαν;
ΤΑ ερωτήματα δεν πρόκειται να απαντηθούν, αλλά όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε τι συνέβαινε. Το θετικό είναι πως μαζί με τις αυθαιρεσίες στις παραλίες γκρεμίστηκε και μια παθογένεια. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για τους πολίτες και την κυβέρνηση. Και αυτό αποδεικνύει πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, ναι, μπορούν να γίνουν και… θαύματα.