Ηδη οι Αμερικανοί ανέστειλαν τις κυρώσεις στη Δαμασκό, προκειμένου να στείλουν χρήματα και ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με τον ΟΗΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι έβγαλαν τη θηλειά από τον Ασαντ, αλλά ότι τη χαλάρωσαν προσωρινά. Γνωρίζουν, βέβαια, ότι σε καμία περίπτωση ο Σύρος πρόεδρος δεν θα αποσυνδέσει μόνος του τη ρωσική φιάλη οξυγόνου που τον κρατάει στη ζωή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναλυτή Νίκολας Χέρας, του ινστιτούτου στρατηγικής και πολιτικής New Lines, η φρικτή καταστροφή που έπληξε Τουρκία και Συρία παρέχει μια ξεκάθαρη ευκαιρία στον Μπασάρ αλ Ασαντ να επιταχύνει την αργόσυρτη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών του με τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο.
Χωρίς την αυταπάτη, φυσικά, ότι η ανθρωπιστική τραγωδία θα τον εξιλεώσει στα μάτια των Δυτικών.
Το γεγονός είναι ότι, για πρώτη φορά από το 2014, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι πήρε τον Ασαντ τηλέφωνο. Το ίδιο έκανε ο ηγέτης του Μπαχρέιν, με τον οποίο ο Σύρος πρόεδρος είχε να μιλήσει μία δεκαετία, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν στη Δαμασκό πολλά αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια και έταξαν 50 εκατ. δολάρια. Ακόμη και ο Λίβανος, που έχει ιστορικές διενέξεις με τη Συρία, έστειλε την πιο υψηλόβαθμη διπλωματική αποστολή εδώ και χρόνια. Οσο για την Τυνησία, ανακοίνωσε την αναβάθμιση των διπλωματικών της σχέσεων με το συριακό καθεστώς.
Οχι, οι αραβικές ηγεσίες δεν συμπόνεσαν ξαφνικά τον Ασαντ. Μάλλον παρακινήθηκαν από το αίσθημα αλληλεγγύης των λαών τους προς τους ομοεθνείς Σύρους. Ακόμη και η Σ. Αραβία με το Κατάρ, χώρες που στηρίζουν τους Σύρους αντάρτες, ανακοίνωσαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους, ενώ η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος και η συριακή κυβέρνηση απηύθυναν επίσημα αιτήματα βοήθειας στη USAID και στην Ε.Ε. Ισως κάτι μείνει από όλα αυτά.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;