ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση του ΟΟΣΑ, το 38,5% του μισθού των εργαζομένων το απορροφούν οι φόροι και οι εισφορές. Η κατάσταση δεν είναι δραματική, καθώς ο μέσος όρος στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 34,8%.
ΤΟ πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι στη χώρα μας έχουμε και πολύ υψηλούς έμμεσους φόρους. Η αναλογία έμμεσων – άμεσων φόρων είναι 60%-40%. Αρα, τα νοικοκυριά αποδίδουν, τουλάχιστον, ακόμα 20% από το εισόδημά τους στο κράτος μέσω των έμμεσων φόρων.
Η μόνη θεραπεία σε αυτό το πρόβλημα είναι η δραστική μείωση της φοροδιαφυγής, που θα επέτρεπε και τη μείωση των έμμεσων φόρων.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στη φορολογία. Και αυτό αφορά στις οικογένειες με παιδιά. Η επιβάρυνση σε άμεσους φόρους και εισφορές βρίσκεται στο 37,1%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο 25,7%.
ΑΡΑ, βλέπουμε ότι η φορολογική ελάφρυνση που παρέχει το κράτος σε οικογένειες με δύο παιδιά είναι μόλις 1,4 μονάδες, όταν η αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες είναι 9,1 μονάδες.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και μιλάμε για ανύπαρκτη φορολογική στήριξη των οικογενειών με παιδιά.
ΑΥΤΕΣ τις ημέρες, η κυβέρνηση ετοιμάζει το πρώτο σχέδιο για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον Μάιο.
ΗΔΗ έχει αυξηθεί το επίδομα γέννησης, προφανώς θα υπάρξουν και αυξήσεις σε άλλα επιδόματα προς τις νέες οικογένειες. Μπορεί, μάλιστα, να χαρακτηριστούν πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι, απολαμβάνοντας τις αντίστοιχες παροχές.
ΑΥΤΕΣ οι παρεμβάσεις είναι θετικές. Δεν είναι, όμως, αρκετές. Γιατί, όπως γνωρίζουμε όλοι όσοι έχουμε παιδιά, τα έξοδα αυξάνονται ανάλογα και με την ηλικία τους.
Η οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό δρόμο. Η κυβέρνηση οφείλει, λοιπόν, να ρίξει το βάρος στη φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών με παιδιά, ώστε σταδιακά, μέσα στα επόμενα χρόνια, να φτάσει στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Να δώσει ένα σημαντικό μέρος από το υπερπλεόνασμα των εσόδων σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Και έτσι να αρθεί αυτή η φορολογική αδικία δεκαετιών.