Προς μεγάλη δυσφορία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προς μεγάλη ικανοποίηση της Μόσχας, ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα παραστεί για πρώτη φορά, ύστερα από 12 χρόνια, στη διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, στις 19 Μαΐου, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Η ιστορική προσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, με την κινεζική διαμεσολάβηση, ήταν ο καταλύτης που άνοιξε το δρόμο της επιστροφής για τον «παρία» Σύρο πρόεδρο στο μεγαλύτερο φόρουμ του αραβικού κόσμου. Στην έκτακτη Διάσκεψη του Καΐρου την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών έβαλαν κατά μέρος τις διαφορές τους, συμφωνώντας στην άμεση και άνευ όρων επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Ταυτόχρονα, απηύθυναν έκκληση για επίλυση της κρίσης του συριακού εμφυλίου, με επιστροφή των προσφύγων που κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος κ.ά.) και αντιμετώπιση του εκτεταμένου λαθρεμπορίου στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι, το 2011, η σαουδαραβική μοναρχία είχε στείλει μυστικά κλιμάκιο στη Μόσχα, για να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συγκατατεθεί στην ανατροπή του μεγάλου συμμάχου του, Ασαντ, φυσικά με γεωπολιτικά ανταλλάγματα. Ο Πούτιν δεν «τσίμπησε», με αποτέλεσμα να καταγάγει μια σημαντική επιτυχία στη Μέση Ανατολή, όπου παίζει πια σχεδόν σαν ίσος προς ίσον με τους Αμερικανούς. Σήμερα, άλλωστε, οι Σαουδάραβες έχουν αυτονομηθεί από την Ουάσιγκτον και «αλληθωρίζουν» προς τους BRICS, κάτι αδιανόητο πριν από μία δεκαετία.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η αναβάθμιση του Ασαντ «πονάει» τις ΗΠΑ και τη Δύση, καθώς εξακολουθούν να τον έχουν σε μαύρη λίστα και δυσκολεύονται να χωνέψουν ότι οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι(;) τα βρίσκουν μαζί του. Τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε από αδύναμος κρίκος της περιοχής, ο Σύρος πρόεδρος να μεταμορφώνεται σε γέφυρα του Ιράν με τις αραβικές χώρες, όπως σηματοδότησε η παρθενική επίσκεψη του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί, στη Δαμασκό.